• România are azi un record negativ de cazuri COVID-19: 1.713 în ultimele 24 de ore.
  • Alexandru Rafila spune că nu trebuie să intrăm panică.
  • Creșeterea numărului de cazuri nu este cauzată de începutul școlii.

România are azi, 16 septembrie, un record negativ de îmbolnăviri: 1.713 cazuri COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.

Alexandru Rafila, membru OMS și șef al Disciplinei de Microbiologie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, ne spune să nu intrăm în panică.

Vor exista întotdeauna zile în care s-au concentrat multe cazuri pozitive, iar azi este una dintre ele, spune Rafila.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Care ar putea fi cauza recordului negativ de azi

Școala nu este una dintre cauze, conform doctorului. Testele au fost efectuate ieri, iar școala a început pe 14 septembrie, prin urmare începutul noului an școlar nu afectează bilanțul zilei de 16 septembrie.

Alexandru Rafila spune că perioada în care ne aflăm ar fi de vină: Suntem la jumătatea lunii septembrie. Și, dacă se confirmă, numărul de cazuri se datorează faptului că în primele zile din septembrie mulți s-au întors din concediu.

Dacă va fi o creștere de 10-20%, aceasta va putea fi suportată de sistemul de sănătate. Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situația s-ar schimba radical, spune Rafila.

Vaccinul COVID-19

China a anunțat azi că are 4 vaccinuri pe listă, iar AstraZeneca a reluat testele pentru vaccinul său. Întrebat despre informații referitoare la aceste vaccinuri, Rafila spune că Sunt vaccinuri candidat, în diverse faze de cercetare. Nu vom putea avea un punct de vedere referitor la utilizarea în UE decât dacă va fi autorizat.