• CNCAV a emis instrucţiuni privind vaccinarea în situaţii speciale.
  • DSP-urile nu au o evidenţă a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 după vaccinare.
  • Dacă renunţi la vaccinare, poţi anula programarea din platformă cu 24 de ore înainte.

Dacă te infectezi cu SARS-CoV-2, după ce ai făcut prima doză de vaccin, va trebui să reiei schema completă de vaccinare. Însă, numai după două luni de la vindecare.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor Privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 a emis instrucţiuni în acest sens.

Asta după ce mai multe persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19 după ce au făcut prima doză de vaccin.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Colonelul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, spune că instrucţiunile se referă la vaccinurile de tip ARNm, adică Pfizer şi Moderna.

„De pildă, CBC-ul, centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, nu recomandă reluarea schemei complete, ci doar doza de rapel. În momentul de faţă, Comisia Ştiinţifică din România pledează pentru reluarea schemei complete. Repet, dacă intervalul dintre prima doză şi următoarea depăşeşte cele şase săptămâni. Am cerut un punct de vedere oficial şi de la compania Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Câte persoane au făcut COVID-19, în România, după ce au primit prima doză de vaccin

Iuliana Manea, inspector şef al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj spune că nu există o astfel de evidenţă.

„Nici nu are pentru noi nicio relevanţă acest lucru, deoarece, aşa cum au arătat dovezile din studiile clinice, răspunsul imun după vaccinare apare la circa 10-14 zile după prima administrare şi efectul maxim, abia la circa 7 zile după a doua administrare”, a explicat Iuliana Manea, inspector şef DSP Dolj.

Totuşi, reluarea schemei complete de vaccinare pentru o persoană care a făcut COVID, după ce a primit prima doză de vaccin, înseamnă că un alt om rămâne fără vaccin.

Cel puţin în acest moment, când România nu mai are ser nici pentru a asigura rapelul tuturor celor care au primit prima doză.

Vaccinarea de tip ARNm Covid-19 în situaţii speciale

  • Persoanele care au făcut COVID-19 se pot vaccina după 1-2 luni de la vindecare;
  • Persoanele care dezvoltă infecţie cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, trebuie să reia schema completă de vaccinare la 1-2 luni după vindecare;
  • Dacă o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin împotriva COVID-19 este nu poate face temporar doza a doua, administrarea acesteia poate fi amânată până la 28 zile – maxim 42 de zile;
  • În cazul unei reacţii anafilactoide după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm COVID-19, nu mai primeşti a doua doză. Poţi relua vaccinarea cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită;
  • Dacă cea de-a doua doză de vaccin se administrează, accidental, la mai putin de 21 de zile de la prima doză, nu se repetă doza a doua.