Se întrunesc criteriile de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a tulpinii indiene Delta, arată un raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Până pe 5 septembrie au fost raportate 3.166 secvenţieri. Au fost confirmate 2.563 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 807 varianta Delta.

Rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 81%.

Recomandări

CINE IA LOCUL LUI DRULĂ?
ZELENSKI CERE RACHETE CU RAZĂ LUNGĂ
MOLDOVA ȘI UCRAINA PORNESC SPRE UE
FOREVER YOUNG
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI ASSANGE?
ÎNCEP FILMĂRILE LA FREAKY FRIDAY

Evoluţia săptămânală a proporţiei cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21, la 31,5% în săptămâna 35.

Au fost înregistrate şi comunicate la INSP 75 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 45 din cauza tulpinii indiene Delta.

„În săptămâna 35 au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Delta, în condiţiile în care au fost înregistrate cazuri în 38 judeţe şi municipiul Bucureşti.

Dintre cele 807 cazuri confirmate cu varianta Delta, 191 (23,7%) fuseseră vaccinate: 7 incomplet şi 184 complet vaccinate (22,8% din total).

INSP precizează că unul dintre criteriile de selecţie a cazurilor de COVID-19 pentru secvenţiere este vaccinarea, aşa încât proporţia de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Delta nu reflectă situaţia din populaţia generală, ci dintr-un grup selectat.

Vârsta medie a persoanelor decedate, confirmate cu varianta Delta, a fost de 66 ani. 42 de cazuri decedate (93,3%) au avut condiţii medicale pre-existente.

5 cazuri decedate (11%) fuseseră complet vaccinate.