• 70% e rata de mortalitate a pacienților ATI din România
  • 30 % e rata de mortalitate a pacienților ATI în Italia
  • 1.066 de pacienți infectați cu COVID-19 au murit în ultimele 7 zile
  • 100 de noi cazuri grave au ocupat paturile ATI într-o săptămână

1.066 de bolnavi de COVID au pierdut lupta cu virusul în ultima săptămână la secțiile de Terapie Intensivă. Iar 52 nu aveau nicio afecțiune care să fi fost agravată de coronavirus. În România, 70% dintre pacienții de la ATI nu supraviețuiesc, spre deosebire de Italia, unde același procent ies pe picioarele lor de la Reanimare. Silviu Verzea, directorul medical de la Spitalul Piatra Neamț, folosește doar logica elementară pentru a explica diferența uriașă.

Silviu Verzea, director medical: „Eu aș îndrăzni să explic prin numărul mare de boli. Practic se respectă acea statistică. Dintr-o sută de pacienți afectați de coronavirus, 10 – 15% fac forme severe de boală, iar din aceștia 1 2% ajung în Terapie Intensivă. Crește numărul statistic, numarul de bolnavi de COVID, automat și numărul de pacienți care ajung în ATI crește, iar mortalitatea, așa cum este semnalată la nivel național, este de 70% în rândul pacienților care ajung pe ventilator, în ATI.”

Mortalitatea la nivel european este 9,13 la suta de mii de locuitori. Asta plasează România pe locul 11. Iar numărul de cazuri tot crește. Peste 100 de bolnavi în stare critică au ajuns la ATI în ultima săptămână. Același Silviu Verzea, directorul medical de la Spitalul Piatra Neamț unde au murit 10 bolnavi arși de vii la Reanimenre, dă exemplul situației de acolo.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Silviu Verzea, director medical: „Pacienții care vin în prezent necesită spitalizare, au forme medii sau chiar severe ale afecțiunii, astfel încât spitalul este ocupat aproape la capacitatea maximă. Am avut 96 de prezentări în UPU, în cursul nopții cei doi medici au avut fiecare câte 20 de paciențide investigat, până dimineață 15 au rămas pentru a li se face loc pe sectoarele de suspecți și pe ATI.”