• Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş susţine că măsurile anunţate de preşedintele Klaus Iohannis sunt corecte, dar nu complete
  • Noile recomandări nu oferă facilităţi suplimentare persoanelor vaccinate
  • Președintele Iohannis: „Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile de noapte”

Răzvan Cherecheş consideră că renunţarea la purtarea măştilor de protecţie în exterior este oportună. Singura problemă este că nu oferă facilităţi persoanelor vaccinate, mai spune expertul.

„Este foarte bine că se renunţă la măşti în spaţiile deschise (cu excepţia spaţiilor deschise aglomerate, nu există dovezi care să arate transmitere semnificativă în exterior). Persoanele vaccinate ar trebui să poată renunţa la măşti şi în spaţiile interioare (evenimente, spectacole, săli de sport, …) – vedeţi decizia CDC în SUA. Relaxarea actuală este oportună şi corectă – problema este că nu se oferă facilităţi suplimentare persoanelor vaccinate, care să menţină ritmul de vaccinare şi să ne protejeze de restricţiile posibile din toamnă datorită valului 4”, a spus Răzvan Cherecheş pe Facebook.

Explicaţiile au fost făcute după ce, anterior, un alt mesaj al lui Cherecheş a stârnit numeroase comentarii. S-ar putea să nu fi fost suficient de clar în postarea mea anterioară, a spus Cherecheş. Iniţial, specialistul a scris următorul mesaj pe reţeaua socială.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Corect = renunţarea la măşti pentru cei vaccinaţi (CDC în SUA). Incorect = renunţarea la măşti în exterior pentru toată lumea (România). Dacă le dai studenţilor un test şi le dai 10 tuturor, indiferent dacă au învăţat 10 ore sau nu au învăţat deloc – nimeni nu va mai învăţa nimic pentru testul următor. Liderii noştri nu au curajul şi responsabilitatea să ia deciziile corecte, sunt prea preocupaţi să nu se supere oamenii! Relaxarea purtării măştii pentru toţi va duce la scăderea ritmului de vaccinare şi va induce ideea falsă că lucrurile au revenit la normal! Relaxarea regulilor doar pentru cei vaccinaţi ar fi dus la confirmarea comportamentului responsabil (vaccinarea) şi i-ar fi stimulat pe restul să se vaccineze”, a conchis acesta.

Iohannis: „Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile de noapte”

Președintele Klaus Iohannis a susținut joi o declarație de presă, la finalul unei ședințe cu premierul și mai mulți miniștri în care s-a discutat despre măsurile de relaxare de la 1 iunie.

Cele mai importante declarații:

Am discutat azi despre pandemie, campania de vaccinare și despre măsuri de relaxare. A fost prea multă suferință în România și-mi pare rău pentru toți cei care au suferit de pe urma acestei boli. Trebuie să ne amintim și de medici, personalul medical, ei au fost eroii noștri. Le datorăm mulțumiri.

Vedem că pandemia s-a redus un pic, dar trebuie să ne fie foarte fie clar că suntem în pregătiri pentru România post-pandemică. Pandemia nu se va termina mâine, nu se va termina pe 1 septembrie. România post-pandemie trebuie să fie România în care implementăm reformele.

Campania de vaccinare a prins viteză. E nevoie de mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie trebuie să ne vaccinăm. Nu e altă cale. Am stabilit niste ținte de vaccinare. Ne propunem la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane.

Ne pregătim de relaxare, dar trebuie să fie o relaxare precaută. Nu vrem să ne relaxăm în iunie și să revenim în august. Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul. Relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare. dacă vrem mai multă relaxare trebuie să respectăm măsurile în vigoare și să ne vaccinăm.

Avem nunți, botezuri, mese festive, din 1 iunie în exterior pot participa maxim 70 de persoane, în interior maxim 50 de persoane. Dar dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate se renunță la restricționarea numărului de participanți. Similar, la sălile de sport, numărul de participanți e restricționat, dar dacă managerul garantează că sunt toate persoanele vaccinate, numărul de participanți poate să crească.

Noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență. E previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităților să intre în scenariul verde. E foarte probabil ca anul scolar să se încheie cu toți elevii în școli.