- 88.000 de americani au dezvoltat depresie sau anxietate din cauza pandemiei
- 25% dintre cei care sufereau de anxietate s-au izolat social și au avut tulburări de somn
- La clinica sa din Craiova, Irina Gruia folosește ca metodă de terapie expunerea la realitatea virtuală
Pandemia ți-a accentuat fobiile. Un studiu realizat în iunie 2020, în SUA, arată că 88.000 de americani au dezvoltat depresie sau anxietate din cauza pandemiei. Nici românii n-au avut mai multă rezistență emoțională.
Advertisment
Potrivit studiilor, 25% dintre cei care sufereau de anxietate s-au izolat social și au avut tulburări de somn. Te poți vindeca de toate aceste frici înfruntându-le, spune Irina Gruia, psihoterapeut.
La clinica sa din Craiova, Irina folosește ca metodă de terapie expunerea la realitatea virtuală. Cu ajutorul unor ochelari speciali, poți vedea imagini care te fac să trăiești intens sentimenul de frică. Până scapi de acesta.
Recomandări
Irina Gruia, psihoterapeut: „Ori de câte ori privești în partea dreaptă, anxietatea ta crește. Și asta înseamnă că, pentru tine, fereastra este un stimul axiogen.”
Roberto este unul dintre cei care încearcă să scape de anxietate cu ajutorul terapiei prin expunere la realitatea virtuală. Roberto are 23 de ani și este masterand la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Craiova. De când era mic, se temea de întuneric, dar în ultimii ani fobia i s-a accentuat.
Roberto Fota, pacient: „Mai ales noaptea, îmi aprind luminile, aprind televizoarele. Să simt activitate pentru că mă cuprinde un sentiment de teamă, de frică, atunci când stau singur acasă pe întuneric.”
Terapia poate dura între opt și zece ședințe. Irina are șase, șapte pacienți, săptămânal, care apelează la această metodă pentru a scăpa de fobii, atacuri de panică și anxietate. Cei mai mulți pacienți se tem de locuri aglomerate, de injecții, sânge sau de avion, spune Irina.
Irina Gruia, psihoterapeut: „Această situație pe care noi o trăim, anxietatea permanentă, mereu este amenințător în jur, poate fi lucrată foarte ușor în realitate virtuală și sunt foarte multe tehnici de relaxare, de educare a minții și a emoțiilor și este un instrument util, cred eu.”
Partenerii noștri