Te întrebi cât timp eşti protejat de COVID, după ce ai trecut prin boală? Un nou studiu, realizat de medicii din Milano, arată că anticorpii neutralizanţi există în organism şi după 8 luni de la infecţia cu SARS-CoV-2.

Medicul infecţionist Virgil Musta spune, însă, că asta nu înseamnă neapărat protecţie faţă de o reinfectare.

„Nu există studii care să îţi arate exact protecţia, pentru că, aşa cum v-am spus, nu sunt standardizate metodele de determinare a anticorpilor, nici nivelul de anticorpi care te protejează 100%. Se poate spune, când ai un nivel crescut de anticorpi, mai mult decât nivelul de referinţă, că ai anticorpii care te protejează. Dar nu ştii cât de mult te protejează”, spune Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

În cazul infecţiei cu SARS, medicii au descoperit celule imune chiar şi după 17 ani. Vorbim tot despre o formă de coronavirus, apărută în China, în 2002. Dar, în cazul SARS-CoV-2, specialiştii nu sunt prea optimişti. Concluzia unanim acceptată este că anticorpii post-boală sunt prezenţi în organism 6 luni. Este şi perioada care va fi introdusă în certificatul verde.

„Studiile arată că post-vaccinare, protecţia este mai de lungă durată decât post-boală. Este recomandabil ca şi persoanele care au făcut boala, de la 3 luni, se pot vaccina. De fapt asta depinde. Pentru formele uşoare se pot vaccina după două săptămâni”, adaugă Virgil Musta.