Record absolut de infectări cu Covid-19 în România. Rafila: Cred că începerea școlii a influențat creșterea

Loading video

România a înregistrat 1.767 de cazuri noi de Covid-19, în ultimele 24 de ore, un record absolut. Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul țării noastre la OMS, explică faptul că transmiterea bolilor infecțioase are întotdeauna perioade de latență, astfel că anumite creșteri sunt normale.

Alexandru Rafila spune că începerea școlii ar putea fi un factor care să influențeze rata de transmitere a virusului.

„Din păcate transmiterea bolilor infecțioase are întotdeauna evoluții care au nevoie de o anumită latență, fie creștere sau scădere. Remediere de la o zi la alta nu există, și în weekend avem ceva mai puține cazuri, dar în timpul săptămânii se ajunge la valoarea medie. Acum vom replica scenariul din săptămâna precedentă.

Am avut între 1500 și 1700 de cazuri săptămana trecută. Cred că situația se va repeta și în această săptămână. Cred că deschiderea noului anului școlar a influențat această creștere”, a declarat Alexandru Rafila.

Rafila a vorbit despre posibile soluții pentru a reduce rata transmiterii, dar și despre blocajul din sistemul sanitar.

„În general lumea respectă regulile de protecție. Dar posibilitatea de transmitere exisăa. Trebuie să găsim soluții în așa fel încât să nu repetăm scenariul din primăvară. Referitor la blocarea sistemului sanitar, cifrele sunt legate indirect de numărul de cazuri.

Trebuie să vedem când cazurle de la ATI au o tendință crescătoare într-un interval mai lung de timp. În ultimele săptămâni a fost o variatie între 450 și 500 de cazuri, dar dacă înregistrăm un trend crescător pe o perioadă mai lungă, ne punem probleme serioase, iar acolo unde transmiterea comunitară este mai accentuată, trebuie gândite măsuri care să o limiteze”, spune Rafila.

Reprezentantul României la OMS explică faptul că Bucureștiul este lider în topul infectărilor pentru că este cea mai mare aglomerare urbană.

„E adevărat că s-au triplat numărul de cazuri în București în ultimele 24 de ore, dar am mai avut această situație. Poate au fost mai puține teste, o anumită conjunctură. Am avut 200-300 de cazuri în mod obișnuit. Nu e de mirare că e cea mai mare aglomerare urbană din România, deci rata e puțin mai mare, dar nu în mod substanțial”, a spus Rafila.

Exit mobile version