1.313 români internați la Terapie Intensivă. Este record absolut. De la începutul pandemiei și până acum nu au fost atâtea cazuri de pacienți COVID internați în stare gravă.

„În primul rând, în lunile octombrie, noiembrie și începutul lunii decembrie, din pacienții care se prezentau la camerele de gardă rămâneau internați doar cei care aveau nevoie de Terapie Intensivă sau de oxigen. Asta se rezuma la patru, cinci pacienți pe zi. Adică mulți pacienți erau trimiși acasă, pentru că aveau forme ușoare. În momentul de față, din 20 de pacienți care se prezintă, maxim patru pleacă acasă. Majoritatea au forme medii și grave”, a spus medicul Bogdan Opriță, șeful UPU Floreasca la Aleph News.

„Noi avem acum 13 pacienți, dintre care patru sunt intubați, unul necesită ventiație noninvazivă, iar restul necesită oxigen în permanență”, a adăugat medicul.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Bogdan Opriță este de părere că românilor nu le este frică să vină la spital.

„Numărul de pacienți, coroborat cu gravitatea cazurilor, undeva este normal ca secțiile să fie ocupate. Un bolnav care ajunge la ATI, menține patul ocupat minim zece zile”, susține Bogdan Opriță.

De asemenea, medicul a constatat că vârsta medie a pacienților care vin la spital a scăzut sub 50 de ani.

Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU SMURD Iași, a constat acceași tendință de creștere a cazurilor care ajung la spital: „Suntem pe același trend crescător și suntem clar în valul trei.”

Medicul spune că jumătate dinte pacienții care ajung la unitatea medicală sunt confirmați, iar un sfert au nevoie de ventilație mecanică.