• 12 zile durează un program de recuperare
  • Rezultatele se văd de la jumătatea programului
  • Simple acţiuni cum ar fi vorbitul sau ridicarea unei mâini, pentru unii bolnavi COVID înseamnă un efort uriaş

În multe cazuri, pacienții COVID au rămas cu sechele în urma bolii. La Iași, ei beneficiază de servicii medicale complexe în cadrul Secţiei de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie.

Aici sunt investigaţi pentru includerea în programul complex de reabilitare, program care este individualizat pentru fiecare dintre ei și pe care-l vor efectua sub stricta supraveghere a fizio-terapeuţilor.

Georgeta Zugravu este medic la secția de recuperare şi spune cât de important este să ceri ajutorul.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE

Toţi pacienţii sunt evaluaţi complex: clinic, biologic, li se recoltează şi analize, imagistic, inclusiv la cei cu spitalizare continuă, cu computer tomograf, mai ales la cei cu afectare pulmonară. Alături de medic este asistentul generalist, fizioterapeut, kinetoterapeut, avem şi psiholog”, a spus Georgeta Zugravu, medic primar recuperare medicală, reumatologie.

12 zile durează un program de recuperare, iar rezultatele se văd de la jumătatea programului. Simple acţiuni cum ar fi vorbitul sau ridicarea unei mâini, pentru unii bolnavi COVIDînseamnă un efort uriaş.

„Au mai rămas de la COVID dureri musculare şi în spate şi în piept. Încă obosesc foarte tare. După atâtea luni de zile încă obosesc”, a spus o pacientă.

În acest moment, în unitatea spitalicească sunt internaţi șase pacienţi care au rămas cu sechele după ce au făcut COVID. Adriana s-a internat în secţia de recuperare pentru a doua oară.

Nu puteam absolut deloc să respir. Nu puteam să urc scările. Şi când vorbeam oboseam foarte tare şi am venit să văd despre ce este vorba. În ianuarie m-am internat, pe 6, iar acum am venit pentru a doua oară”, a povestit Adriana, pacientă.

Pacienţii care au trecut prin boală se pot programa și telefonic pentru a beneficia de recuperarea post COVID în sistem ambulator.