• Deputații și senatorii iau decizii pentru sistemul de sănătate
  • România e la coada Europei, cu 5,2% din PIB alocați Sănătății
  • OECD: Peste 4.700 de medici români erau în Franța, în 2018

Ai crede că cei 465 de deputați și senatori fac doar legi. Ceva abstract. Cei 465 despre care știi că pleacă acasă lunar cu cel puțin 2.500 de euro și care de multe ori muncesc mai puțin de patru zile pe săptămână, iau decizii care îți afectează în mod direct sănătatea.

Regulile din sistemul de sănătate sunt și în pixul parlamentarilor. Partidul care va avea majoritatea după alegerile de azi îți va numi și Ministrul Sănătății. Adică cel mai important om din sistemul de Sănătate. Cazul Colectiv e un exemplu concret de ceea ce pot face senatorii și deputații. Abia după 5 ani, răniții tragediei de la Colectiv au avut o lege care să spună clar că tratamentul lor va fi plătit de stat. Pentru tot restul vieții.

Un alt exemplu recent: mai ții minte perioada în care zeci de bolnavi de Covid sau contacți ai acestora au ieșit pe stradă? Fără să mai fie obligați să stea în izolare? Tot Parlamentul a făcut asta. A ridicat restricțiile impuse de Guvern.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Iată care e raportul cost-eficiență în sistemul nostru medical, în termeni de business:

Dintre toate statele din Uniunea Europeană, România alocă cel mai puțin pentru sănătate pe cap de locuitor. Adică 580 de euro pe cap de locuitor. Iar media la nivelul UE este de 2.982 euro pe cap de locuitor. Ca procent din PIB, avem 5,7% din PIB alocați Sănătății. Aproape cel mai redus nivel din UE, unde media e la 10% din PIB. Așa că cine vrea să facă medicină la standarde înalte, de multe ori pleacă.

15.700 medici au plecat din țară și lucrează în străinătate. Avem 6 milioane de asigurați în sistemul de Sănătate, care plătesc luna de luna contribuții la stat. Cu toate acestea, lucrările primului spital de stat construit în Bucureşti în ultimii 30 de ani s-au oprit la 90%, la trei ani de la începerea lor. Firma care ridică spitalul, o companie belgiană, a decis la finalul anului trecut să trimită muncitorii acasă pentru că Primăria Capitalei nu i-a mai onorat deconturile.