• Compania Gilead va vinde direct către spitalele americane Remdesivirul
  • Până acum Remdesivirul era distribuit de Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane al SUA
  • Organismul federal ar fi distribuit acest medicament inechitabil
  • Prof. Al. Rafila: „Va fi o competiţie între ţări, va trebui să procurăm din timp acest medicament”

Remdesivirul, unul dintre puţinele medicamente care are efect în tratarea COVID-19, şi pe care îl ia şi Donald Trump, va fi vândut direct spitalelor americane de compania Gilead, care îl produce. Timp de cinci luni, responsabil de distribuirea acestuia a fost Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane al SUA. Iar schimbarea are loc pentru că instituţia federală nu ar fi fost transparentă. În contextual acestei schimbări, Profesorul Rafila spune că, înainte să se termine acest produs în România, Ministerul Sănătăţii trebuie să găsească soluţii pentru a-l procura.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: „Deja sunt peste 2500 de pacienţi incluşi în schemele de trament furnizate de Comisia Europeană, după ce se livrează şi a treia tranşă, probabil că trebuie să începem să ne gândim să ne descurcăm şi singuri (…) Va exista o competiţie între ţări, una este să beneficiezi de un mecanism centralizat în care Uniunea Europeană are altă forţă de negociere, şi de asta spun că ar trebui abordate din timp căile de discuţii în direcţia acestui medicament.”

Remdesivirul ajunge încă la pacienţii din România. Medicul Adrian Marinescu spune că astăzi Institutul Matei Balș din Capitală a reuşit să procure 200 de doze de Remdesivir.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Mai Balş din Capitală: „Noi am încercat să facem nişte demersuri separate, tocmai pentru că avem mulţi pacienţi cu forme medii sau severe, şi avem nevoie de Remdesivir (…) Şi atunci când s-a întâmplat în trecutul apropiat să nu fie Remdesivir, noi oricum am făcut demersuri şi am reuşit să obţinem de la alte unităţi.”