Restricții COVID-19. Două localități de lângă București vor fi afectate începând cu sâmbătă

Sursa Foto: Hepta
  • Restricții se aplică începând de sâmbătă.
  • Rata de incidență cumulată la 14 zile a fost depășită în cele două localități.
  • Participarea la evenimente este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2.

Restricțiile vor fi aplicate începând de sâmbătă în localitățile Popești-Leordeni și Periș din județul Ilfov, după ce rata de incidență a depășit 2 la mia de locuitori. În Popeşti-Leordeni, rata de incidență cumulată la 14 zile este de 2,10 la mia de locuitori, în timp ce în Periş a ajuns la 2,01 la mie.

Astfel, începând de sâmbătă în piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție.

Cinematografele și concertele sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.

Activitatea instituţiilor publice sau private de cultură care administrează spaţii special destinate activităţilor cultural artistice în aer liber se pot realiza cu participarea a cel mult 1.000 de persoane pe scaune, cu asigurarea unei suprafeţe minime de 4 mp pentru fiecare persoană şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Spectacolele, concertele şi festivalurile în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori şi cu purtarea măștii de protecție.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test
RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Slujbele şi rugăciunile colective se pot desfăşura în şi în afara bisericilor cu respectarea regulilor de protecţie
sanitară.

Activitatea în restaurante și cafenelele în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la capacitatea maximă a spațiului între orele 5.00 – 2.00.

Se permite organizarea de nunţi, botezuri, mese festive cu un număr de participanți de maxim 150 de persoane în exterior sau maxim 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecție sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

De asemenea, se permite organizarea de nunți şi botezuri cu un număr de participanți de maxim 300 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafețe de minim 2 mp pentru fiecare.