• Ridicarea greutăților reduce aproape la jumătate riscul de deces prematur în rândul persoanelor de peste 50 de ani, arată un nou studiu.
  • Un studiu a constatat că antrenamentele de întărire a mușchilor protejează împotriva aproape tuturor bolilor care pun în pericol viața.
  • Cele mai bune rezultate au fost observate la cei care au combinat ridicarea de greutăți cu exerciții aerobice, iar beneficiile au fost cele mai mari la femei.

Ridicarea greutăților reduce aproape la jumătate riscul de deces prematur în rândul persoanelor de peste 50 de ani, arată un nou studiu.

Un studiu a constatat că antrenamentele de întărire a mușchilor protejează împotriva aproape tuturor bolilor care pun în pericol viața. Cele mai bune rezultate au fost observate la cei care au combinat ridicarea de greutăți cu exerciții aerobice, iar beneficiile au fost cele mai mari la femei.

Perry Higley, în vârstă de 60 de ani, este un exemplu perfect al modului în care folosirea greutăților ne poate fi benefică la o vârstă mai înaintată. Tatăl a șapte copii, din Chelmsford, Essex, a declarat că este adesea confundat cu o persoană de 40 de ani. A început să frecventeze sala de sport la vârsta de 20 de ani și a adoptat o alimentație sănătoasă pe care a respectat-o timp de zeci de ani.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Autorul Dr. Jessica Gorzelitz, de la Institutul Național de Cancer din Rockville, Maryland, a declarat: „Constatarea noastră că riscul de mortalitate a părut a fi cel mai scăzut pentru cei care au participat la ambele tipuri de exerciții fizice, oferă un sprijin puternic pentru recomandările actuale de a se angaja atât în activități aerobice, cât și în activități de întărire musculară.

Adulții mai în vârstă ar beneficia probabil de adăugarea halterelor la rutinele lor de activitate fizică. Ridicarea consecventă de greutăți este asociată cu alte îmbunătățiri, inclusiv cu o mai bună sănătate musculo-scheletală.”

Participanții, cu o vârstă medie de 71 de ani, au oferit cercetătorilor informații despre activitatea lor de ridicare a greutăților și alte exerciții. Cei care au respectat liniile directoare privind activitatea aerobică și au ridicat haltere de cel puțin una sau două ori în fiecare săptămână au avut un risc de deces cu 41% până la 47% mai mic.

S-a constatat că halterofilii obișnuiți” aveau un risc de deces cu 14% mai mic. Iar în cazul celorlalți care au respectat nivelurile de activitate aerobică, acesta a urcat la 32%. Studiul a constatat că adulții care au declarat că au ridicat orice fel de haltere au avut un risc de mortalitate din toate cauzele” cu 9% mai mic.

O observație similară a fost făcută pentru decesele cauzate de boli de inimă, dar nu s-a găsit nici o legătură între antrenamentul cu greutăți și decesele cauzate de cancer.