- Până în aprilie 2024 au fost realizate aproximativ 700 de proceduri chirurgicale robotice.
- Teodor Buliga: Pacienții se recuperează ușor și rapid și n-au dureri sau alte complicații.
- În prezent avem 90 de chirurgi certificaţi pentru folosirea acestui sistem.
Începe transformarea sistemul medical românesc? Anul ăsta, peste 30 de chirurgi vor fi certificați în chirurgia robotică Da Vinci, un pas important în medicina din România. Până în aprilie 2024, au fost realizate aproximativ 700 de proceduri chirurgicale robotice. În prezent avem 90 de chirurgi certificaţi pentru folosirea acestui sistem.
Advertisment
Teodor Buliga, medic chirurg folosește deja această tehnologie și spune că pacienții se recuperează foarte repede. N-au dureri sau alte complicații. Această procedură chirurgicală robotică vine cu avantaje foarte mare.
„Este într-adevăr o tehnică revoluționară prin faptul că îi permite chirurgului să aibă acces la anumite zone în care nu ar fi putut să ajungă cu metodele, chiar minim invazive, tradiționale. Respectiv, poate să ajungă în zone anatomice unde accesul chirurgical era limitat, în bazin, în pelvis, pe lângă stomac”, a explicat Teodor Buliga, medic chirurg.
Recomandări
„Pacienții se recuperează mult mai repede. Este aparent o minune că trimiți acasă un pacient cu multe afecțiuni pe care l-ai operat de un cancer de rect, după trei, maxim patru zile de internare”, a adăugat el.
Citește și
- Vlad Pascu a fost adus pentru prima dată în fața instanței. Procesul ar putea fi reluat de la zero
- Benjamin Netanyahu aprobă un nou plan de pace pentru încetarea focului în Gaza
- Creșterea consumului de alimente ultra-procesate ridică îngrijorări majore pentru sănătatea publică. Cum evită industria alimentară reglementările
Partenerii noștri