• România, pe primul loc în UE la numărul de persoane bolnave de hepatita C
  • Simptomele apar doar în cazurile foarte grave, când deja nu mai există șanse pentru vindecare
  • Faleza Cazinoului din Constanța s-a transformat în locul în care te puteai testa gratuit pentru hepatita C

600.000 de români au hepatita C, ceea ce ne plasează pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de infectări. Asta se întâmplă și pentru că simptomele apar doar în cazurile foarte grave, când deja nu mai există șanse pentru vindecare. Campaniile de conștientizare și de testarea ar putea fi soluția pentru scăderea numărul de bolnavi.

Sâmbătă, faleza Cazinoului din Constanța s-a transformat în locul în care te puteai testa gratuit pentru hepatita C. Marius are 22 de ani și a aflat de la părinții lui că se poate testa rapid și gratuit.

„Le-am zis că mi-e frică de ace și așa și mi-au zis nu, că e cu un ac mic, îți ia din deget și am zis bine, hai că vin. Rezultatul a fost negativ”, a spus Marius.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Fără să îți dai seama poți să duci boala pe picioare, așa că medicul gastroenterolog Liliana Gheorghe îți spune de ce este nevoie să se organizeze periodic campanii de testare.

„Vrem să încurajăm toate persoanele să se testeze pentru virusurile hepatitice B și C. Am fost extrem de surprinși că oamenii care trec ad hoc pe lângă un astfel de stand improvizat pe faleza din Constanța se opresc și sunt foarte dornici”, a spus medicul Liliana Gheorghe.

În prezent, nu există un vaccin pentru hepatita C. Există doar pentru prevenția hepatitei A și B. Dacă faci parte dintr-o categorie de risc sau lucrezi în domeniul medical este necesar să te imunizezi.

„Se presupune ca dupa trei doze imensa majoritate au imunitate de lungă durată, de ani si ani de zile. La personalul medical, la anumite categorii profesionale cu risc se recomandă să se mai verifice din timp în timp și dacă titlul scade sub 10, unii fricoși zic 100, depinde foarte mult de ce faci de fapt, se recomandă să faci o reamintire printr-o nouă injectare”, a spus Lucian Negreanu, medic gastroenterolog.