• România alocă 5,6% din PIB pentru Sănătate, ultimul loc din UE
  • Spitalele sunt pline de cazuri care ar putea fi tratate fără spitalizare
  • Alocăm 13 miliarde de euro anual pentru sănătate
  • Sunt 441.000 de angajați în sistemul medical de stat și privat

Germania, lider european la capitolul sănătate

Germania este liderul european al grijii față de cetățeni – alocă anul acesta peste 11% din Produsul Intern Brut către sănătate, adica 369 de miliarde de euro. Spania, o țară care în 1990 nu era departe de România, alocă 8,9% din PIB Sănătăţii, adică 103 miliarde de euro.

România alocă sănătății 5,6% din PIB

„Vom construi spitale pentru arși“. Îți sună cunoscut? Îți amintesc eu de unde. Este o promisiune a guvernanților din 2015, după incendiul de la Colectiv. După cinci ani nimic nu s-a schimbat, deși finanțarea pentru sănătate este tot mai mare.

Irina Apetrii, corespondent Aleph News, îți explică situația și îți spune câți bani alocă statul pentru spitale: „România alocă sănătății 5,6% din PIB, cu o treime mai mult decât în 2010. Adică 13 miliarde de euro anual, aproape dublu față de cât dăm la educație. Și salariile angajaților din sistemul medical au crescut. 4000 de lei net în fiecare lună, cu 20% mai mare decât salariu mediu pe economie.“

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Numărul angajaților a crescut, salariile au crescut, dar spitalele noi încă le așteptăm. La fel și eficiența în spitalele pe care le avem deja.“

De ce nu funcționează bine lucrurile măcar în spitalele pe care le avem

Irina Apetrii: „Este și o problemă de management. Avem manageri care nu știu să coordoneze resursele. Uite, să-ți dau un exemplu, la Neamț la spital s-au schimbat 8 manageri în ultimul an. Plus că sunt și foarte aglomerate.
Experții spun că ar trebui o restructurare, ar trebui investiții în medicina primară. Astfel încât ce poate rezolva medicul de familie, să fie rezolvat de medicul de familie. Să nu fie necesara o internare ca spitalele să se aglomereze. Pentru că sunt niste costuri destul de mari, care ar putea fi evitate.“