• România are una dintre cele mai scăzute speranțe de viață sănătoasă din UE, de 57,8 ani.
  • Cauzele principale: boli cardiace ischemice 21%, cancer colorectal 14% și de sân 10%.
  • În ciuda nevoii măsurilor de protecție, schimbările în sistemul de sănătate vor dura ani.
  • România este pe primul loc în UE la numărul de decese din cauze tratabile.
  • România se află pe antepenultimul loc în UE la decese din cauze prevenibile.
  • Pacienții români se confruntă cu un sistem de sănătate cu nevoi nesatisfăcute.

Tu cât de des mergi la medic pentru prevenție? România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze tratabile, arată un studiu al Comisiei Europene.

Bolile cardiace ischemice, cancerul și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze ale mortalității tratabile. România înregistrează una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din UE și un acces limitat la servicii medicale esențiale.

Care sunt măsurile urgente care pot fi luate pentru a reduce numărul de decese din cauze tratabile în România? Cum prevenim?

„Sunt foarte multe aspecte pe care trebuie să le scoatem în evidență, ca urmare a raportului pe care le-am citat. Și cred că cel mai important aspect este inclusiv faptul că investim în sănătate cel mai puțin din Europa. Nu ne apropiem nici măcar de media europeană, sau mai vorbesc de investițiile pe care le fac în sănătate.

Recomandări

A23A SE DEPLASEAZĂ
INCENDIILE FAC RAVAGII
PLECI PE MUNTE?
LINKEDIN ARE PROCES
CINE VA GUVERNA GERMANIA
FIZICA REVOLUȚIONEAZĂ ONCOLOGIA

Trebuie doar să precizez faptul că eu atunci când vorbesc acum de finanțare, mă refer la procentul alocat din produs intern brut. Care oricum este mai mic ca și sumă absolută în România, comparativ cu alte state vestice. Ca urmare a dimensiunii mult mai mare a acestui produs intern brut în celelalte state la care ne raportăm. 

Deci, într-un fel sau altul, cheltuiem mult mai puțin ca și nivel de sumă absolută, dar și ca procent. Aici, cred că este primul lucru care trebuie făcut, pentru că, într-adevăr, chiar acum se construiește, să zicem, o nouă coaliție care urmează să stabilească obiective relativ mai lung”, a declarat Gindrovel Dumitra, vicepreşedinte al Societăţii Medicină a Familiei, pentru Aleph News.

Cum stă România la acest moment privind infrastructura medicală din spitale pentru reducerea deceselor tratabile?

„Este un alt aspect destul de important. Trebuie să recunoaștem că în ultima perioadă au fost făcute progrese remarcabile, adică stăm de vorbă de niște investiții care s-au făcut în sănătate, în infrastructură, la nivel macro și aici ne referim în special la spitale sau la diverse alte elemente ale asistenței medicale secundare, terțiare.

Așteptăm încă, la nivel de asistență medicală primară, să se deruleze investiția în tehnologizarea colegilor mei medici de familie. Deci știm că vor fi 2000 de cabinete medicale care urmează să fie dotate, însă este prea puțin. 

Eu aș merge aici pe o reconstrucție, pur și simplu, pentru că e nevoie de spații noi, este nevoie de resurse financiare și în special cu proveniență din PNRL sau diverse alte proiecte europene care să permită medicilor de familie să aplice pentru cumpărare de terenuri, pentru construcție de clădiri. 

Și mai departe, pentru a putea să creeze facilității necesare, integrate, pentru a asigura serviciile în asistența medicală primară. Să vă dau doar un exemplu, noi suntem definiți ca asistența medicală primară, asigură, să zicem, serviciile prin cabinetele medicilor de familie, însă tot în asistența medicală primară funcționează și o altă componentă a acestei zone și anume asistența medicală comunitară, care trebuie articulată de asistența medicală primară, nu poate funcționa separat. 

Cred că în momentul în care noi facem managementul cazului, acesta poate să fie făcut atât pe verticală cât și pe orizontală. Pe verticală însemnând ca un pacient să poată beneficia de consultări de specialitate necesare, cât și de accesul la investigații de laboratori sau alte investigații, dar în aceeași măsură noi să putem colabora cu colegii noștri din asistența medicală primară și asistența medicală comunitară, astfel încât serviciile să poată să fie asigurate complet”, a declarat Gindrovel Dumitra, vicepreşedinte al Societăţii Medicină a Familiei, pentru Aleph News.

Citește și