• România ocupă primul loc în UE la consumul anual de alcool per locuitor.
  • 35% dintre români consumă alcool în exces cel puțin o dată pe lună.
  • În România, mortalitatea cauzată de alcool la femei este cea mai mare din regiune.
  • ESPAD: Tinerii de 15 ani au început să consume mai multe băuturi alcoolice.
  • Vivek Murthy sugerează introducerea etichetelor de avertizare pe sticlele de alcool.
  • C. Țone: Tinerii care consumă alcool sunt predispuși la consumul de droguri.
  • C. Țone: Petrecerile elevilor sunt mereu scăldate în alcool.
  • C. Țone: Alcoolul este una dintre cele mai adictive substanțe consumate de om.
  • C. Țone: În România interdicția vânzării de alcool către minori nu se respectă.
  • C. Țone: Dependența cauzată de alcool se instalează foarte rapid.

Alcoolul este responsabil pentru 7 tipuri de cancer și ucide anual mai mulți oameni decât accidentele rutiere, conform Doctorului Poporului SUA, Vivek Murthy. Principalul mesaj al oficialului american este necesitatea implementării etichetelor de avertizare pe sticlele de alcool.

În România, statistici recente care indică un consum anual mediu de 11 litri de alcool per locuitor-adult, clasează țara noastră pe primul loc în UE la consum.Mai mult, 35% dintre români consumă alcool în exces cel puțin o dată pe lună.

În special, totodată, tinerii de 15 ani au început să consume mai frecvent băuturi alcoolice, conform studiilor ESPAD.

Recomandări

MERGE CA PE ROATE
IAR AU BOALĂ PE CHINEZI
ALCOOL YOU LATER!
AU SOSIT DE PRIN NĂMEȚI
LA DOLCE VITA
ÎN CINE AI ÎNCREDERE?

Este consumul de alcool un morav românesc?

„Alcoolul este un drog legal în țara noastră, dar se comercializează, se produce, se transportă, se depozitează, se comercializează în anumite condiții. Condiții care sunt sancționate prin infracțiuni, dar și prin contravenții. Mecanismul este asemănător cu cel al drogurilor în sensul că e o substanță adictivă, poate una dintre cele mai adictive substanțe existente pe piață pentru organismul uman, adică instalează o dependență rapidă, fapt pentru care trebuie să avem mare grijă cu adolescenții.

Trebuie să respectăm legislația, pentru că avem o legislație privind comercializarea către adolescenți, de fapt interdicția comercializării către minorii sub 18 ani, dar din păcate această legislație nu este întotdeauna verificată de către organele de ordine și sunt situații în care majorii cumpără alcool pentru minori și minorii consumă aceste cantități. Suntem campionii Europei la consumul de alcool pe mai multe paliere, fiindcă ocupăm locul 1, 2 sau 3 și ceea ce este mai grav, alcoolul, inclusiv în România, se consumă împreună cu drogurile.

Alcoolul este un depresant al sistemului nervos central, se consumă în general cu droguri care sunt stimulantele sistemului nervos central, precum ar fi cristalele, pentru că vedem că se consumă în cantități foarte mari, amfetamina, metamfetamina, cocaina și se face o combinație de tip speedball, așa se numește pe stradă, practic creierul este presat, creierul este prins ca într-un vârtej, de multe ori se crede hai să beau o bere sau hai să beau un bar de vin ca să-mi treacă efectul după cocaină sau după amfetamina, este total greșit.

Drogurile se consumă cu alcoolul împreună sau separat și, așa cum spuneam, produc afecțiuni grave în organism, dezechilibre majore care conduc la căpătarea unor boli, unor boli cronice, dar în același timp există și pericolul unui supradozaj și n-au fost puține cazurile, le-am văzut mediatizate în care adolescenții au ajuns la camera de gardă, unii dintre ei chiar decedând.”, a declarat Cătălin Țone, specialist antidrog, pentru Aleph News.

Care sunt efectele pe termen lung al consumului de alcool, atât pentru adulți cât și pentru tineri?

„Consumul de alcool și de substanțe începe de la vârste tot mai fragede și nu găsim deocamdată cele mai bune metode prin care să conștientizăm, să ridicăm gradul de cuconștientizare în rândul oamenilor. Așa cum spuneam, sunt substanțe adictive, sunt droguri, fie că sunt droguri ilegale sau fie că sunt droguri legale cu interdicția distribuirii și consumării de către minori.

Trebuie să plecăm de la educație. Educația are un rol extrem de important. Educația se face în mare parte prin informare, informare care trebuie să cuprindă zona adolescenților, zona copiilor, trebuie să urce către părinți, trebuie să urce de ce nu și, către bunici, către multor bunici care îi supraveghează, și către specialiști, către cadre didactice. 

Există o cutumă în România, conform căreia bea o singură bere, bea un pahar de vin, nu se întâmplă nimic, e adolescent. Lucrurile nu stau chiar așa. Așa cum spuneam, sistemul nervos central fiind în dezvoltare poate să fie afectat, mai ales dacă se combină și cu droguri. Dacă trecem de educație, trebuie să mergem în zona de combatere. 

Zona de combatere înseamnă acțiunile și intervențiile forțelor de uniune publică competente către zona de producție, către zona de transport, distribuție, dar în același timp și către vânzători, către magazinele care vând aceste substanțe, care vând băuturile alcoolice în cazul nostru. Și acolo trebuie să facem verificări, să vedem dacă se respectă legislația și sancțiunile trebuie să fie înăsprite și să fie foarte dure. 

Statele Unite ale Americii, în urma ultimului studiu dat publicității recent, vor să eticheteze sticlele de băuturi alcoolice cu însemne clare care sunt efectele consumului. Așa cum vedeam, studiul american spune foarte clar că dependența de alcool, consumul excesiv de alcool duce către nu mai puțin de șapte zone afectate de cancer.

Americanii vorbesc deja despre o sută de mii de persoane care au fost bolnavi de cancer, care s-au îmbolnăvit în urma consumului excesiv de alcool, 20 de mii dintre ele decedând și fac și o comparație în accidentele rutiere cauzate de consumul de alcool sau în legătură cu consumul de alcool – în acest caz au murit 13 mii de persoane. Deci vedem în zona cancerului, în zona bolilor dezvoltate de o dependență cronică de alcool, decesele și tragediile sunt mult mai multe decât cele întâlnite pe șosele.”, a mai adăugat acesta.

Citește și