• 1 din 4 medici din landul german Hessa este străin
  • România e pe primul loc în topul cetățenilor din UE
  • Salariile medicilor în România pot ajunge și la 4.000 de euro

Performanța în sănătate în Germania se construiește cu forță de muncă străină. 1 din 4 medici care îi tratează pe bolnavi în spitalele din landul Hessen este străin. Asta arată datele ultimului raport realizat pe tema asta în octombrie 2020.

În 2013 proporția străinilor era de 17% și a crescut constant până în prezent, când a ajuns la 27%. România conduce în topul țărilor din Uniunea Europeana cu cetățeni care lucrează în spitalele din Germania cu un procent de 27%, urmată de Bulgaria cu 16% și Grecia – 11%. Deși salariile pentru medicii din România au crescut considerabil în ultimii ani, ajungând chiar și la 4.000 de euro, pare că acesta nu e un motiv suficient de puternic pentru ca medicii români să se întoarcă sau să fie determinați să rămână în țară.

De ce e Germania o țară atât de atractivă pentru medici?

„Tot timpul am cochetat cu ideea de a pleca din țară, fiind nemulțumit de ceea ce vedeam ca și student. Motivele pentru care am ales să plec sunt diverse. Unul este că ajungi mult mai repede la o maturitate profesională, lucrând într-un mediu care susține performanța”, a spus Iuliu Torje, medic ATI stabilit în Germania de cinci ani.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Orgoliile în medicină sunt mari. Problema e atunci când nu poți trece peste ele. Medicina e o artă care presupune muncă de echipă. Toate disciplinele se concentrează în jurul pacientului. Nu există eu sunt cel mai bun. (…) Zburând în România de câteva ori ca să preiau pacienți, mi-am dat seama cu câtă ură ești privit că vii tu tinerelul din Germania care ne înveți pe noi marii profesioniști”, a povestit Iuliu la Aleph News.

„Aspectul finanaciar pentru mine a contat 0. Aveam o susținere foarte bună în România, dar simți să îți iei viața în mâini. Nu aspectul financiar m-a deranjat în România, ci tot pachetul”, a spus Iuliu.

Cu toate aceastea, Iuliu a spus că se gândește în fiecare zi la România. „Dorința mea cea mai arzătoare este să mă întorc în România, și experiența pe care am acumulat-o să o aplic pe pacienții români.”