România stă în umbra valului patru. Autoritățile se pregătesc pentru un număr mai mare de copii care ar putea fi internați

  • România a înregistrat astăzi aproape 800 de cazuri noi de Covid-19
  • La ATI au ajuns deja mai mult de 200 de bolnavi.
  • Tulpina Delta afectează copiii mai tare decât tulpinile anterioare.

România stă în umbra valului patru. Sunt aproape 800 de cazuri noi de Covid-19, cel mai mare număr din 14 mai și până acum. La ATI au ajuns deja mai mult de 200 de bolnavi. Iar acum, spitalele fac pregătiri intense. Ioana Mihăilă a prezentat situația la zi a spitalelor.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: „Până acum avem centralizate și disponibile aproximativ 340 de paturi de ATI adulți. Iar DSP urile au raportat că pot pune la dispoziție un număr maxim de 110 paturi de ATI copii și pot crește numărul de paturi destinate tratamentului copiilor cu infecție COVID până la 1600”


În cel mai pesimist scenariu, în vârful valului patru, vor fi 4.000 de persoane internate în spital din cauza COVID-19. Autoritățile se pregătesc și pentru un număr mai mare de copii care ar putea fi internați. Și asta pentru că tulpina Delta afectează copiii mai tare decât tulpinile anterioare.

Ștefan Lazăr, medic infecționist: „Vârstele mici reprezintă în momentul de față populația cea mai receptivă dacă avem un număr mare de persoane nevaccinate sau care nu au trecut prin boală. Virusul are mai mare ușurință în a penetra în aceste grupe de vârstă. Școlile, grădinițele, tot sistemul educativ trebuie să se organizeze foarte serios”

Medicii ne avertizează cu privire probabilitatea ca noile cazuri severe să crească la copii este destul de mare. Asta pentru că, virusul este unul mutant, care se adaptează rapid la orice mediu.

Simin Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”: „Este foarte posibil să vedem acest lucru, mai ales dacă vom continua, vorbesc de țara noastră, această atitudine de a nu ne vaccina. Acesta este singurul mod de a-i proteja pe cei mai mici, vaccinând pe toți cei care vor fi vaccinați”