• În România au crescut cheltuielile cu medicamentele cu 6% (2013-2023).
  • România e în top 3 țări din UE la creșterea cheltuielilor cu pastile.
  • Oamenii de ştiinţă din UK și SUA au descoperit un nou antibiotic.
  • Antibioticul Zosurabalpin poate distruge bacterii rezistente la medicamente.

Dureri în gât? Ochi iritați și roșii? Probleme cu auzul? Românii nu le mai au sau cel puțin așa ar trebui dacă luăm în calcul datele oferite de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. În ultimii 10 ani, în România au crescut cheltuielile cu medicamentele cu 6%. Suntem în top 3 cele mai mari creşteri ale cheltuielilor cu medicamentele per capita.

România consumă pe medicamente aproximativ 250 euro per capita – sumă care e sub media Uniunii Europene, Valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023 a fost de aprox 29 de miliarde lei cu 16% mai mult față de perioada similară anterioară – arată datele Cegedim. În volum, piaţa de medicamente a fost de 719 milioane cutii, în creştere cu 1,8% faţă de consumul din perioada octombrie 2021 – septembrie 2022. La 1 august 2023, ministerul Sănătăţii a crescut prețurile medicamentelor cu prescripție medicală – mai ales pentru cele ieftine, sub 50 de lei.

Pentru că ne plac medicamentele, în viitor putem beneficia de un antibiotic nou

Un grup de oameni de știință din Anglia și America a descoperit că antibioticul – Zosurabalpin al companiei farma Roche – poate distruge unele dintre cele mai rezistente bacterii la medicamente. Antibioticul a învins tulpini de pneumonie şi septicemie la şoareci. Oamenii de știință avertizează evoluţia noilor medicamente de la studiile pe animale la oameni va fi extrem de dificilă.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Citește și