• Sub 1% dintre românii vindecați de COVID-19 au donat plasmă
  • Plasma celor vindecați îi poate ajuta pe bolnavii în stare gravă
  • Plasma pacienților vindecați conține anticorpi produși de organism
  • 18 aparate de plasmafereză sunt disponibile în România
  • Media europeană a donatorilor de plasmă este de 7%

Românii se bat cu coronavirusul, am văzut ultimele cifre ale îmbolnăvirilor, dar nu o fac în echipă. Suntem codași în Europa la ajutorul dat de vindecați celor care încearcă să învingă boala.

Cifrele ne arată că românii nu fac echipă bună în lupta cu coronavirusul. Avem 90 de mii de vindecați și sub 1% donatori de plasmă – vorbim despre un tratament cu eficiență dovedită, cel al transmiterii anticorpilor de la o persoană vindecată la una bolnavă. Cam de 7 ori mai mic este procentul donatorilor de plasmă de la noi față de cel din Europa – 7% media la nivelul UE.

O explicație pentru aceste cifre este că am început foarte târziu prelevările de plasmă – din cauza lipsei aparaturii și a lipsei metodologiei. România a înregistrat sub 300 de donări în 16 săptămâni. După corecțiile privind această metodologie – adică al traseului donatorului și al plasmei – numărul a crescut la peste 300 în doar 5 săptămâni.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Cei mai mulți donatori de plasmă sunt la Arad, Hunedoara și Bistrița – vorbim despre o medie de 2 donatori la 100 cazuri.

La coadă sunt orașele Giurgiu și Bârlad – fix 0 donatori la 100 cazuri.

Doctorii spun că se roagă de pacienții vindecați să doneze, dar rămân doar cu promisiunile acestora că o vor face.

„Deși multi promit că se vor întoarce, puțini o fac. În plus, nu toți cei vindecați se încadrează, pentru că nu toată lumea are suficienți anticorpi”, spune doctorul Musta de la Timișoara.