- Viața fără probleme medicale majore a românilor e mai mică decât media în UE.
- Ţările din sudul şi vestul Europei par să ofere un mediu mai bun pentru viaţa sănătoasă.
- Media UE este însă de 62,6 ani.
Trăiești, în medie, 59 de ani fără să te confrunți cu probleme de sănătate majore, arată datele de la Eurostat. Media UE este însă de 62,6 ani.
Ce influențează acești factori de sănătate?
Este acest indicator al anilor de viață sănătoasă este practic un monitor. Sănătatea ca și factor economic, asta încearcă să scoată în evidență. Practic, o creștere a anilor de viață sănătoasă ar duce la o scădere a cheltuielilor cu sănătatea și ar crește posibilitatea ca oamenii să poată și să continuă să lucreze cât mai târziu în viață.
Știm că și în România este o discuție continuă cu privire la vârsta la care românii trebuie să se pensioneze. Se dorește o creștere a acestei vârste, a ieșirii la pensie a românilor.
Astăzi, Eurostatul arată că românii trăiesc în medie 59 de ani fără să se confucte cu probleme majore de sănătate.
Pe de altă parte, trebuie să spun că dacă acest indicator ajunge la această statistică de 59 de ani în cazul românilor, media în Uniunea Europeană a celor care trăiesc fără să aibă probleme majore de sănătate este de 62 de ani și jumătate. Asta pentru că majoritatea oamenilor sunt conștienți în Uniunea Europeană că si generațiile din ultimii ani trăiesc mai mult și se cunoaște mai puțin despre sănătatea populației în vârstă din Uniunea Europeană și se dorește ca acești indicatori să crească nu doar în Uniunea Europeană, ci și în ansamblu, ca o persoană să poată trăi fără probleme așoră de sănătate care să impacteze viața economică cât mai mulți ani.
Unde poți trăi mai bine?
Țările din sudul și vestul Europei par să ofere un mediu propice pentru o viață sănătoasă. Pe de altă parte, în țările din estul Europei și chiar dacă aceste țări sunt în Uniunea Europeană acestea sunt sub nivelurile medii din Uniunea Europeană și aici este inclusă și România.
În ceea ce privește bolile care afectează românii și europenii după 59 de ani, respectiv 62 de ani și jumătate, sunt bolile cronice, fragilitatea tulburările mentale și dizabilitățile. Acestea tind să fie cele mai răspândite la bătrânețe și pot duce la o calitate mai scăzută vieții pentru europeni în general, pentru români, în special. Și tocmai de aceea este nevoie să creștem această vârstă de 59 de ani, în cazul românilor a vârstei până la care putem trăi sănătoși, fără probleme majore de sănătate.