• Rusia a aprobat un al treilea vaccin pentru utilizare, a anunțat premierul Mikhail Mishustin
  • CoviVac a primit aprobarea deși teste clinice la scară largă nu au început
  • Rusia a dat „undă verde” pentru 3 vaccinuri, printre care și Sputnik V, produs de Institutul Gamaleya

Rusia a aprobat serul CoviVac pentru utilizare, deși testele clinice la scară largă nu au început încă. Anunțul a fost făcut de premierul țării Mikhail Mishustin, la televiziuna de stat, informează Reuters.

Rusia a dat „undă verde” pentru 3 vaccinuri, printre care și Sputnik V, produs de Institutul Gamaleya, care a primit aprobare într-o manieră similară, înainte de a vedea rezultatele din fazele finale ale studiilor.

Aceste tipuri de aprobări au ridicat semne de întrebare și îngrijorare în rândul cercetătorilor din Occident. Totuși, campania de vaccinare în masă a început în Rusia doar după încheierea tuturor testelor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Sputnik V a primit aprobare în august, iar în septembrie au început fazele finale de testare. Vaccinarea propriu-zisă a început în decembrie, iar rezultatele preliminare arată că serul este eficient în proporție de 91.4%

De atunci, peste 2 milioane de cetățeni ruși au fost vaccinați cu cel puțin o doză.

Al doilea vaccin, dezvoltat la Institutul din Novosibirsk, a început, de asemenea, să fie folosit de curând.

„Rusia este singura țară din lume care a dezvoltat deja 3 vaccinuri împotriva Covid-19”, a declarat prim-ministrul Mishustin.

Comparativ cu Sputnik V, care folosește un virus inofensiv pentru a forța organismul să producă anticorpi pentru a ajuta sistemul imunitar, vaccinul CoviVac folosește o tehnologie total diferită: are în componență o secțiune de coronavirus inactiv, care nu are capacitatea de a se replica.

CoviVac se administrează în 2 doze, la 14 zile distanță, și poate fi stocat la temperaturi de 2-8 grade Celsius.