- Rușii vor să grăbească procesul de aprobare a vaccinului Covid-19.
- Kremlinul nu a publicat cercetările vaccinului, prin urmare, este imposibil de verificat siguranța sau eficacitatea pretinsă, sublinează CNN.
- „Este un moment Sputnik”, a declarat Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran al Rusiei, care finanțează cercetarea vaccinului rusesc.
Rusia intenționează să fie prima în lume care aprobă un vaccin Covid-19, în mai puțin de două săptămâni, în ciuda îngrijorărilor legate de siguranța și eficacitatea vaccinului, scrie CNN.
Advertisment
Potrivit oficialilor ruși, vaccinul creat de Institutul Gamaleya din Moscova, ar putea fi aprobat pe 10 august sau chiar mai devreme. Acesta ar putea fi gata pentru uz public, iar angajații din sistemul sanitar din prima linie anti-Covid vor fi primii vaccinați.
„Este un moment Sputnik”, a declarat Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran al Rusiei, care finanțează cercetarea vaccinului rusesc, făcând referire la ziua de 4 octombrie 1957, când Uniunea Sovietică a lansat cu Ksucces primul satelit artificial din lume.
Recomandări
“Americanii au fost surprinși când au auzit primele semnale sonore ale satelitului Sputnik 1. La fel e și cu acest vaccin. Rusia va fi prima”, adaugă el.
Kremlinul nu a publicat cercetările vaccinului Covid-19, prin urmare, este imposibil de verificat siguranța sau eficacitatea pretinsă, sublinează CNN.
Criticii spun că, constrângerea țării pentru un vaccin vine pe fondul presiunii politice din partea Kremlinului, care vrea să portretizeze Rusia ca o forță științifică globală. Cu toate astea, există îngrijorări, pentru că testarea pe oameni a vaccinului este incompletă.
În timp ce unele vaccinuri la nivel mondial se află în a treia fază a studiilor, vaccinul rus trebuie să își finalizeze abia a doua fază. Așadar, dezvoltatorii intenționează să finalizeze acea fază până pe 3 august, apoi să efectueze a treia fază de testare în paralel cu vaccinarea medicilor.
Oamenii de știință ruși spun că vaccinul a fost dezvoltat rapid, deoarece este o versiunea modificată a unui alt vaccin deja creat pentru a lupta împotriva altor boli, o abordare adoptată de mai multe țări și companii.
Rusia are acum peste 800.000 de cazuri confirmate. Acesta fiind motivul pentru care oficialii ruși vor să grăbească procesul de aprobare a vaccinului.
- Premierul finlandez Petteri Orpo susține că Rusia reprezintă o „amenințare permanentă și periculoasă” pentru UE
- Proteste masive anti-corupție în Serbia după tragedia din Novi Sad: „Sângele este pe mâinile tale!”
- Care sunt orașele cele mai bune de locuit? Sibiu, Brașov și Arad se află în top
- România se adâncește în criza politică în timp ce negocierile noului guvern continuă fără consens. Ion Cristoiu: „Am votat degeaba”
- Zelenski afirmă că aderarea Ucrainei la NATO este „realizabilă”: „Luptăm pentru această decizie la toate nivelurile necesare”
Partenerii noștri