• Cercetătorii italieni au descoperit în ochii unui copil infecția Sars-Cov-2.
  • Oamenii de știință susțin că transmiterea virusului prin lacrimi este „teoretic posibilă”.
  • Copilul s-a plâns de arsuri la ochi la câteva zile după internare.

A fost identificat primul caz de SARS-CoV-2 în proba de ochi a unui copil de 11 ani, este concluzia unui studiu publicat în „European Journal of Ophthalmology” realizat de medici şi cercetători de la San Matteo Polyclinic Foundation din Pavia.

Este vorba despre un copil care a fost trimis la clinica pediatrică San Matteo pentru investigaţii medicale, în urma unor contacte îndelungate şi strânse cu un membru al familiei care avea Covid-19.

Descoperirea arată că transmiterea virusului prin lacrimi este „teoretic posibilă”, dar „încă nu este clar dacă poate fi considerată o cale importantă pentru răspândirea Covid-19”, spun specialiştii din Pavia, citaţi de cotidianul „La Repubblica”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Directorul clinii pediatrice unde a fost internat copilul, Gianluigi Marseglia, a declarat că acesta era asimptomatic, însă analizele de sânge au arătat o uşoară creştere a valorilor transaminazelor, iar examinarea cu ultrasunete a plămânilor a scos la iveală o uşoară neregularitate pleurală. Astfel, i s-a făcut un test nazofaringian, care a rezultat pozitiv la Covid-19.

Medicii au decis să îl ţină sub observaţie, iar la câteva zile după internare, copilul s-a plâns de arsuri la ochi, ceea ce i-a determinat pe medici să ceară o evaluare oftalmologică. În probele luate din ochi a fost identificat Sars-CoV-2.