• Prestigioasa Revistă The Lancet publică povestea uni tânăr din Nevada care s-a infectat de două ori cu SARS Cov 2
  • Tânărul de 25 de ani din Nevada este al cincisprezecelea caz de reinfecţie din lume
  • Analiza genetică a celor două tulpini arată că virusul a suferit o mutaţie majoră
  • Dr. Andreea Cătană, genetician: Marea majoritate a pacienţilor pe care îi testăm nu au anticorpi neutralizanţi

Afli din prestigioasa revistă The Lancet despre cazul unui tânăr de 25 de ani care s-a infectat de două ori cu virusul SARS COV 2. A doua oară a făcut o formă mai severă decât prima. S-a îmbolnăvit în martie, s-a vindecat pe 26 mai când a avut test negativ, pentru ca, la numai două zile, să aibă din nou simptome.

Ambele infectări au fost confirmate prin teste PCR, iar analiza genetică a celor două tulpini îi face pe cercetători să spună că virusul a suferit o mutaţie majoră. Iată ce îţi explică medicul primar de genetică medicală, Andreea Cătană:

Andreea Cătană, medic primar genetică medicală: „Ei ne aduc şi alte date de interes pentru ceea ce se întâmplă actualmente, posibilitatea de apariţie a unor noi tulpini SARS Cov 2 care să explice agresivitatea şi  simptomatologia diferită de la un pacient la altul şi posibilitatea de a te reinfecta“.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Virusul ne poate lovi aşadar a doua oară şi mai puternic. Nu ar trebui nici să mizăm pe o imunitate de durată. Mai mult, experţii care au publicat articolul în The Lancet susţin chiar că imunitatea slabă în urma bolii ar favoriza chiar reinfectarea. Medicul Cătană spune că mulţi pacienţi cer să fie testaţi pentru anticorpi. Iată ce descoperă:

Andreea Cătană, medic primar genetică medicală: „Marea majoritate nu au un titru de anticorpi care să fie consideraţi neutralizanţi, protectori, şi au această dezamăgire şi dezvoltă o frică de reinfecţie, noi nu avem de unde să ştim care este răspunsul imun al fiecărui individ, de aceea precauţia cred că este cea mai bună armă în acest moment“.

În aceste condiţii, până la un vaccin anti Covid, este cu atât mai important să respectăm şi în acest al doilea val acele reguli de distanţare şi igienă pe care le cunoaştem deja.