• În Gorj, Harghita, Neamţ, Olt, Sălaj şi Suceava, incidenţa este sub 1,5 cazuri la mia de locuitori.
  • Restaurantele pot funcţiona la 50% din capacitate şi la interior.
  • Numărul mic de cazuri este strâns legat de numărul de teste făcute.

În timp ce numărăm zilnic mii de noi cazuri, mai multe județe din țară rămân „verzi”. Gorj, Harghita, Neamţ, Olt, Sălaj şi Suceava sunt cele şase judeţe care înregistrează o rată de infectare sub 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Asta înseamnă mai puţine restricţii pentru locuitorii lor. Restaurantele şi cafenelele pot funcţiona la 50 la sută din capacitate şi la interior. La fel şi sălile de teatru sau cele de cinema. Însă, măsurile sunt valabile doar dacă localitatea înregistrează o rată mai mică de 1,5 la mia de locuitori.

Secretul este numărul mic de teste. La Gorj, spre exemplu, se fac 4.200 de teste într-o lună.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

3.000 de teste zilnice, la Cluj

„Avem un singur laborator de genetică la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu. (…) Noi facem testele, marea majoritate, conform definiţiillor de caz, dar, bineînţeles că există şi persoane care îşi efectuează testările la cerere”, a declarat Ramona Vasile, reprezentant DSP Gorj.

Nici în Dolj situaţia nu diferă cu mult. Capacitatea de testare este de doar 370 teste pe zi, în condiţiile în care în tot judeţul locuiesc 680.000 de oameni. Să facem o comparație cu județul Cluj, unul dintre judeţele cu cea mai mare incidenţă. Prefectul spune câte teste fac ei într-o singură zi.

„Noi facem 3.000 de teste în fiecare zi în cursul unei săptămâni şi evident că număr de pozitivi este foarte mare, având în vedere că numărul de teste e cel mai mare din România, după Bucureşti. Sigur că incidenţa este un element pe care îl luăm în calcul atunci când propunem sau nu carantina, dar nu este singurul”,a afirmat Mircea Abrudean, prefect Cluj.