• Varianta nouă, foarte contagioasă, ar putea avea consecințe teribile.
  • Dar dacă sfârșește prin a provoca simptome mai ușoare decât Delta, există un real avantaj.
  • În cele din urmă, efectul Omicron asupra cursului pandemiei va fi determinat de trei factori.

Varianta nouă, foarte contagioasă, ar putea avea consecințe teribile. Dar dacă sfârșește prin a provoca simptome mai ușoare decât Delta, există un real avantaj, a scris The Atlantic.

În cele din urmă, efectul Omicron asupra cursului pandemiei va fi determinat de trei factori: transmisibilitatea acestuia; gradul în care se sustrage apărării noastre imunitare existente; și virulența acesteia sau severitatea bolii pe care o provoacă.

Dacă Omicron se dovedește să sară cu ușurință între gazde, să treacă peste anticorpii noștri neutralizanți și să provoace complicații neobișnuit de periculoase, vom avea cu toții probleme mari. Dar s-ar putea dovedi și a face o mulțime de alte lucruri, cu implicații mai subtile. Dacă Omicron ajunge să fie super contagios, de exemplu, dar ușor în simptomele sale, acesta ar putea fi chiar un lucru bun – o variantă perfectă, tocmai la timp pentru Crăciun.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În acest moment, viata cu coronavirusul în anii următori este aproape inevitabila. În multe țări care au avut vaccinuri în mână pentru cea mai mare parte a unui an, ratele de inoculare încă nu sunt aproape de 100%. Chiar dacă fiecare om de pe Pământ a câștigat un grad de imunitate în urma vaccinării sau infecției, virusul s-ar putea retrage în numeroasele sale gazde animale, doar pentru a reintra în populația umană într-o formă ușor diferită. „Nu există nicio persoană rezonabilă, cred, în sănătatea publică acum, care să creadă că eradicarea sau eliminarea sau a avea zero COVID este un obiectiv realist”, spune Tara Kirk Sell, un cercetător senior la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății.

Cazurile de infectare cu Omicron par a fi mai puțin grave

Având în vedere că acest inamic nu poate fi învins, cu toții am avea o șansă mai mare de supraviețuire dacă ar fi înarmat cu o praștie și nu cu un tun. Medicii din Africa de Sud și Israel au spus că infectările cu Omicron par să fie mai puțin grave decât Delta, până acum. Nu au fost raportate cazuri grave sau decese printre cazurile confirmate din Uniunea Europeană. Dar datele sunt foarte limitate și predispuse la părtinire. Au fost raportate putine cazuri în întreaga lume, iar pluralitatea acestora provine din Africa de Sud, unde o populație mai tânără decât media ar putea fi mai puțin susceptibilă la complicațiile COVID în general.

Dacă Omicron continuă să dea semne că este mai blând decât Delta, aceasta este o veste bună, desigur. Dar dacă se dovedește că se răspândește mai repede decât Delta, asta ar putea fi o veste grozavă . Când circulă două variante, cea care infectează mai repede mai multe persoane va tinde să domine, a spus Samuel Scarpino, de la Institutul de Prevenire a Pandemice al Fundației Rockefeller. Varianta respectivă ar putea câștiga fie pentru că se reproduce mai repede în gazdele sale umane și se răspândește mai eficient între ele – adică este mai transmisibilă – fie pentru că se sustrage cu mai multă dibăcie de imunitatea pe care o avem deja.

Evadarea imună sună deosebit de înfricoșător; după o luptă atât de grea pentru a rămâne sănătoși până la sosirea vaccinurilor sau după o luptă grea împotriva virusului în sine, nimeni nu vrea să i se spună că se poate infecta din nou. Dar o variantă de reinfectare care nu prezintă riscul de apariție a simptomelor cronice sau a ventilatoarelor ar putea să nu fie un lucru atât de rău, mi-a spus Elizabeth Halloran, biostatistician la Fred Hutchinson Cancer Research Center. „Dacă poate ocoli vaccinurile, dar în cele din urmă provoacă într-adevăr o boală mai puțin severă, acesta este probabil un pas în direcția cea bună.”

Cazurile de infectare cu simptome ușoare nu produc suficienți anticorpi

Un posibil dezavantaj al unui Omicron super-contagios ar fi că cei care îl iau nu vor ajunge cu multă protecție după aceea, a spus Scarpino. Este posibil ca simptomele ușoare de COVID să nu conducă sistemul imunitar să producă atât de mulți anticorpi cât fac boli mai grave. Dar Ali Ellebedy, imunolog la Universitatea Washington din St. Louis, a spus că o infecție ușoară nu exclude neapărat un răspuns imun robust. „Odată ce ai o infecție productivă, sistemul tău imunitar a fost angajat”, mi-a spus el.

Chiar dacă nu vă simțiți rău, corpul dumneavoastră ar putea să elibereze anticorpi și să antreneze celulele T pentru a lupta împotriva invadatorului data viitoare când acesta sosește. Și prin stimularea chiar și a unui răspuns imunitar relativ blând la destui oameni, o versiune nouă, răspândită a virusului, ar face ca populația globală să fie mult mai bine pregătită pentru viitor. „Orice variantă care vine va îngreuna varianta care urmează”, a spus Ellebedy.

Mai transmisibil decât Delta, dar nu mai virulent

Omicron s-ar putea dovedi, desigur, a fi aproape orice. Poate că este ceva mai transmisibil decât Delta, dar nu mai virulent; asta, a spus Kirk Sell, ne-ar putea trimite înapoi la programe mai stricte de masca și distanțare socială pentru o perioadă. Sau, altfel, ar putea fi mai puțin transmisibil decât Delta și nu este mai bun la alunecarea peste barierele noastre imunitare, caz în care „va fi un pic la orizont”, indiferent de cât de virulent este, potrivit Halloran. Dacă se întâmplă asta, ne vom întoarce efectiv acolo unde eram acum două săptămâni: rămânem cu Delta și așteptăm să cadă următoarea varianta.

Ar fi putut fi mai rau. „În unele privințe, Delta este varianta ideală”, a spus Scarpino: este suficient de transmisibila pentru a domina variante mai periculoase , iar virulența sa poate fi controlată prin vaccinare. În următoarele câteva săptămâni, vom afla dacă Omicron va avea propriul său avantaj – sau dacă va fi catastrofal mai rău.