• 5 medici semnează o scrisoare în care solicită sindicatelor şi Colegiului Medicilor o poziţie oficială imediată legată de noua Lege a carantinării şi izolării
  • Medicii semnatari: suntem medici, nu gardieni, nici poliţişti, nici magistraţi să putem decide privarea de libertate şi de bunuri
  • Medici: medicilor li se impune să accepte ca toţi copiii minori ai celor carantinaţi să fie preluaţi de asistenţa socială

5 medici din România semnează o scrisoare deschisă în care solicită sindicatelor din sistem, dar şi Colegiului Naţional al Medicilor luarea unei poziţii oficiale legată de noua lege privind carantinarea şi izolarea, lege care va ajunge mâine la Senat pentru vot final.

Medicii îşi exprimă nemulţumirea faţă de modul în care a fost concepută această lege, vorbind despre faptul că sunt nevoiţi să accepte detaşarea fără acordul lor.

Este o lege care îi vulnerabilizează şi care lasă poarta deschisă abuzurilor, scriu medicii semnatari Dr. Livia Davidescu, Dr. Manuela Predilă, Dr. Alina Martău, Dr. Bogdan Lăzescu şi Dr. Albert Claudiu mâhniţi că legea îi va obliga să ia decizii care privesc libertatea şi bunurile pacienţilor.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE

Specialiştii scriu şi despre lipsa acută de fonduri din sistem şi despre faptul că nu s-au construit în ultimii 30 de ani unităţi sanitare noi, cu foarte puţine excepţii.

Textul integral al scrisorii medicilor din linia 1:

“Suntem, azi,  într-un moment cu totul aparte în care asistăm la încercarea limitării libertăţii prin elaborarea unei legi nedrepte. În care medicii sunt obligați să ia decizii în privința libertății și bunurilor pacienților. În care medicilor li se impune să accepte ca toți copiii minori ai celor carantinați, deci și proprii copii dacă se vor afla în această situație, să fie preluați de asistenţa socială. În care medicii sunt obligați să accepte detașarea fără acord, oriunde dorește o autoritate a statului. Departe de familie, de oricine are nevoie de serviciile lor medicale.

Suntem medici, nu gardieni, nici polițiști, nici magistrați să putem decide privarea de libertate și de bunuri. Suntem doar medici pentru pacienții noștri. Și așa vrem să rămânem.

Asta e menirea noastră, să îngrijim și să vindecăm. Nu putem face asta, dacă o lege, în loc să ne protejeze drepturile, ne vulnerabilizează și  lasă poarta deschisă abuzurilor.. pentru noi și pacienți deopotrivă.

Legea este pentru noi toți. Legea protejează pacienții asimptomatici cu Covid 19, care nu pot fi constrânși să fie internați, carantinați, izolați, fără consimțământul lor. Pentru că e anticonstituțional.

Legea protejează și pacienții cu afecțiuni psihice ce nu pot fi internați decât cu consimțământul lor. Pentru că e anticonstiuțional.

Dar e Constituțional să aplici alt regim medicilor? Întregului personal medical?

Corpul medical ține piept îmbolnăvirilor de Covid 19 de aproape 4 luni. Fără nicio ezitare. Tocmai de aceea, încălcarea drepturilor cetăţeneşti, prin adoptarea unor măsuri abuzive, îndreptate împotriva corpului medical nu sunt justificate nici legal, nici epidemiologic, și, mai cu seamă, în niciun caz moral.

Drepturile noastre sunt drepturile tuturor. Și reciproca e perfect valabilă.

Înainte de a fi medici, suntem cetățeni ai acestei țări cu drepturi egale. Singura resursă pe care s-a bazat necondiționat și fără limite sistemul sanitar a fost resursa umană.

Medici și asistente, infirmiere și îngrijitoare, brancardieri, personal sanitar și auxiliar, au fost la datorie. Ei au putut rezista, în plină pandemie, în costume de protecție la 38 de grade, în cabinete, săli de operații, saloane de pacienți, UPU, ATI, în laboratoare, săli de CT, în ambulanțe.

Tineri sau mai puțin tineri, sănătoși sau mai puțin sănătoși, oamenii în halate albe au rezistat. Nu au făcut pasul înapoi.

Autoritățile au raportat 3355 de cadre medicale infectate, în aproape 4 luni de pandemie.. Dacă după 4 luni nu există un număr enorm de decese cauzate de Covid-19, asta se datorează în primul rând eforturilor lor de multe ori dincolo de limita posibilului. Ei au putut. Nu au spus «atât s-a putut» precum Statul Român de 30 de ani încoace.

Sintagma aceasta nu caracterizează personalul medical. Datorită nouă, oamenilor săi, supraviețuiește sistemul. Cu toate problemele sale, generate de lipsa de viziune a politicienilor. Sistemul sanitar din România este cel  mai slab din întreaga Uniunea Europeană. Nu o spunem noi, o spun Rapoartele Uniunii Europene de trei ani încoace. Suntem pe ultimul loc la cheltuielile alocate pentru sănătate, având sistemul cel mai prost finanțat. De 30 de ani încoace, nu s-au găsit resurse. Și nu avem doar o lipsă acută de fonduri, dar și de legi.

Nu avem legi sanitare care să umple vidul legislativ fără precedent. Fără definiţia actului medical, a gărzii, a carantinării, izolării.

De 30 de ani nu s-a construit nici un spital nou, functional, din fonduri publice, cu exceptia celui din Mioveni. Nu s-a putut mai mult, știm. Noi, ca și corp profesional am putut întotdeauna. Chiar cu prețul vieții sau al sănătății noastre. Solicităm tuturor celor care reprezintă profesia luarea de poziție oficială, neîntârziat.

Este obligația celor ce ne reprezintă, a Colegiului Național al Medicilor, a  sindicatelor reprezentative pe ramură, a tuturor asociațiilor profesionale ai căror membri suntem prin lege.

Nu vrem privilegii, vrem doar respectatea drepturilor fundamentale ale noastre și ale pacienților noștri. Dar nu vrem să ne transformăm în ceea ce nu dorim să fim. Vrem să rămânem MEDICI.

Semnat: Dr Livia Davidescu, SCJU CRAIOVA, dr Manuela Predila, Maternitatea Bucur Bucuresti, Dr Alina Martau, UPU Pitesti, dr Bogdan Lazescu, SCJU Tg Mures, Dr Albert Claudiu, SCJU Miercurea Ciuc”.