Se schimbă modul de calcul al ratei de incidenţă COVID. Cum va fi calculată

  • Ministerul Sănătăţii schimbă modul de calcul al ratei de incidenţă COVID
  • Modificarea ar putea duce la o creştere a ratei de infectare
  • Autorităţile discută şase indicatori de calcul ai grilei de carantinare

Ministerul Sănătăţii schimbă modul de calcul al ratei de incidenţă COVID.

Secretarul de stat, Andreea Moldovan, vine cu lamuriri despre cum va fi calculata incidenta. Ea spune că va fi luat în considerare acelaşi interval de 14 zile, dar care se opreşte cu 3 zile înainte de raportare.

Aşa cum se face acum, nu sunt incluse şi testele care n-au fost raportate imediat de laboratoare sau cele care n-au fost alocate pe judeţe şi localităţi.

Secretarul de stat mai spune că modificarea ar putea duce la o creştere a ratei de infectare, dar că va fi una uşoară.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care zilele trecute acuza fostul Guvern de „articifii” în calcului incidenţei Covid, bate acum în retragere. El spune nu există două guverne în lumea asta care să fi gestionat pandemia la fel şi că unele lucruri se îmbunătăţesc pe parcurs.

Ce vă pot asigura este că modul actual de calcul este adevcat momentului în care ne aflăm şi că nu e nimic dramatic în neregulă cu felul în care fusese calculat înainte. Un indicator este un indicator, e bine în general să judecăm acţiunile”, spune Vlad Voiculescu.

Autorităţile discută acum şi despre şase indicatori de care să depindă instituirea carantinei într-o localitate. O concluzie trebuia trasată marţi, dar nici până acum nu ştim ce decizie s-a luat.