• Cele mai întâlnite probleme post-Covid sunt leziunile pulmonare şi oboseala.
  • Pot rămâne sechele pulmonare şi la două luni de la vindecare.
  • Doctorii recomandă un screening pulmonar în urmă infecţiei cu SARS-CoV-2.

Mulți dintre pacienții vindecați de Covid rămân cu oboseală și dificultăți respiratorii. Mai ales cei care au avut o formă medie sau severă a bolii. Simptomele pot să persiste chiar și două luni. Asta arată un studiu al medicilor români, care au evaluat CT-ul pulmonar al pacienților.

„Aceste leziuni constituie un factor mare de risc pentru aceşti pacienţi, mai ales dacă se suprapun şi pe alte afecţiuni preexistente. Cred că în următorii 2-3 ani toată această populaţie care a făcut o formă medie sau severă trebuie monitorizată”, a declarat Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală.

Din acest motiv, medicii recomandă un control pulmonar imediat după vindecare, chiar și pacienților asimptomatici. Asta ca să evite și alte probleme care pot apărea în timp.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Un pacient cu o capacitate respiratorie redusă datorită unor leziuni va dezvolta alte suferinţe în timp. Există riscul ca anumite suferinţe ulterioare să fie generate de această suferinţă primară nedepistată la timp”, a adăugat medicul Gheorghe Iana.

Modul cel mai sigur prin care o persoană poate vedea dacă i-au fost afectați plămânii este examaminarea CT. Care arată și cât de gravă e situația, astfel încât medicii să găsească tratamentul adecvat.