• Tedros a subliniat, de asemenea, că țările au nevoie de alte măsuri de precauție împotriva coronavirusului, pe lângă vaccinuri, spunând: „Nici o țară nu își poate vaccina pur și simplu ieșirea din pandemie”.
  • Șeful OMS a citat date conform cărora se administrează de șase ori mai multe doze de rapel la nivel global decât dozele inițiale în țările cu venituri mici.
  • Începând de joi, cel puțin 40% din populația globală este considerată complet vaccinată, dar acest număr include doar 2,4% în țările cu venituri mici, potrivit campaniei ONE.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a catalogat distribuirea dozelor booster împotriva COVID-19 drept „scandaloasă”, fapt „care trebuie să înceteze acum”, în timp ce țările mai sărace continuă să aștepte primele dozele, scrie The Hill.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a criticat țările cu „cea mai înaltă acoperire vaccinală”, în cadrul unui briefing al Organizației, pentru colectarea de doze suplimentare de vaccin și prioritizarea administrării vaccinurilor în țările sărace.

Acesta este un lucru scandalos care trebuie să înceteze acum”, a spus el.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

De fapt, el a citat date conform cărora se administrează de șase ori mai multe doze de rapel la nivel global decât dozele inițiale în țările cu venituri mici.

Nu are sens să se administreze adulților sănătoși sau să se vaccineze copiii, atunci când lucrătorii din domeniul sănătății, persoanele în vârstă și alte grupuri din categoria de risc din întreaga lume încă așteaptă prima doză”, a adăugat el, menționând că persoanele imunodeprimate – al căror sistem de apărare al corpului uman nu este suficient de puternic – sunt un excepție.

Tedros a subliniat, de asemenea, că țările au nevoie de alte măsuri de precauție împotriva coronavirusului, pe lângă vaccinuri, spunând: „Nici o țară nu își poate vaccina pur și simplu ieșirea din pandemie”.

OMS a respins în mod constant necesitatea vaccinurilor de rapel, în timp ce țări precum SUA au continuat și au început campanii de vaccinare cu a treia și a patra doză pentru un număr tot mai mare de oameni.

În SUA, anumiți beneficiari de vaccin ARNm și toți beneficiarii Johnson & Johnson au fost autorizați să primească rapelul la cel puțin șase luni și, respectiv, la cel puțin două luni după cea mai recentă injectare.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au devenit, de asemenea, eligibili pentru vaccinul Pfizer la începutul acestei luni, iar administrația Biden a declarat că SUA au suficiente doze pentru ca toți cei 28 de milioane de copii din acea grupă de vârstă să se vaccineze.

Între timp, alte țări se luptă să obțină primele vaccinuri pentru populațiile aflate în categoria de risc ridicat. Pentru a atinge obiectivul OMS de a vaccina 40% din populația fiecărei țări până la sfârșitul anului 2021, lumea are nevoie de alte 550 de milioane de doze, a spus Tedros.

S-au înregistrat progrese prin programul COVAX, co-condus de Gavi, OMS și Coaliția pentru Inovare în Pregătirea Epidemiilor, care a trimis aproape 500 de milioane de doze în 144 de țări și regiuni.

Începând de joi, cel puțin 40% din populația globală este considerată complet vaccinată, dar acest număr include doar 2,4% în țările cu venituri mici, potrivit campaniei ONE.

Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat miercuri că SUA lucrează alături de COVAX pentru a trimite vaccinuri Johnson & Johnson în doză unică celor care trăiesc în zonele de conflict. SUA au donat peste 1 miliard de doze.