• Șeful Pfizer apără prețul de vânzare al vaccinului în Europa si spune ca viața normală va reveni în toamnă în Europa.
  • CEO Pfizer: „Vaccinurile au un preț inestimabil”.
  • CEO Pfizer: „În țările cu venituri medii, îl vindem la jumătate din preț”.

Albert Bourla, șeful Pfizer, a recunoscut că vaccinul său a fost vândut la un preț mai ridicat țărilor dezvoltate, cum ar fi membrii UE și Statele Unite.

E scump vaccinul de la Pfizer și BioNTech? Nu pentru șeful laboratorului american, care consideră că nu este mai scump decât o masă la restaurant, spune el într-un interviu comun cu cotidianele franceze Les Echos, German Handelsblatt, italianul Corriere Della Serra și spaniolul El Mundo.

„Vaccinurile au un preț inestimabil”, a declarat Albert Bourla, CEO Pfizer. „Salvează vieți omenești, permit redeschiderea economiilor, dar le vindem la prețul unei mese”, a insistat el.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Vaccinul Pfizer, dezvoltat în comun cu compania germană BioNTech, este, alături de cel al startup-ului Moderna, cel mai scump cumpărat de Comisia Europeană pentru actuala campanie de vaccinare, potrivit datelor dezvăluite în urmă cu câteva luni de un membru al guvernului belgian.

Și, pe măsură ce Bruxellesul negociază aproape două miliarde de doze suplimentare din acest vaccin pentru anii următori, prețul urmează să crească în continuare, potrivit premierului bulgar Boiko Borissov.

Luat individual, vaccinul „Pfizer a costat 12 euro, apoi a ajuns la 15 euro (și) sunt semnate acum contracte pentru (…) o sumă de 19,5 euro”, a spus el duminică în comentariile raportate de site-ul Euractiv.

„Dezamăgit” de cotația în bursa

Aceste prețuri contrastează cu britanicul AstraZeneca, care a promis că nu va obține profit din vaccinul său în timpul pandemiei și l-a vândut cu mai puțin de doi euro pe unitate la Bruxelles. Sumele citate de Boiko Borissov nu au fost confirmate de Albert Bourla, dar el a recunoscut că vaccinul său a fost vândut mai scump către țările dezvoltate, cum ar fi membrii UE și Statele Unite.

„În țările cu venituri medii, îl vindem la jumătate din preț”, a spus el. „Și în țările cu venituri mici, în Africa, de exemplu, îl distribuim la preț de fabrica”.

Cu toate acestea, mai mulți observatori consideră că este puțin probabil ca vaccinul Pfizer / BioNTech să fie distribuit pe scară largă în țările africane, deoarece trebuie depozitat la temperaturi extrem de scăzute datorită tehnologiei sale de ARN mesager.

Dar „am putea ajunge, în câteva luni, la o formulare care ne va permite să menținem vaccinul de la 4 la 6 luni la o temperatură convențională”, a anunțat Albert Bourla, spunând în plus ca este „dezamăgit” de faptul că Pfizer nu a beneficiat pe piața bursieră de succesul vaccinului său.

„O revenire la viața normală posibilă în toamna pentru Europa”

Seful gigantului farmaceutic american este optimist cu privire la capacitatea vaccinurilor de a stopa pandemia și promite miliarde de doze în anii următori. El pariază că „această epidemie va deveni ca gripa. Vom fi vaccinați și vom avea o viață normală ”.