Semnalul de alarmă al unui medic, după ce o femeie însărcinată a murit fiind infectată cu SARS-CoV-2

  • Medicul Adrian Marinescu spune că gravidele au risc crescut de a face complicaţii grave dacă se infectează cu SARS COV 2.
  • Femeile însărcinate trebuie să evite zonele aglomerate şi să facă pauză de la portul măştii.
  • Dr. Marinescu: În timpul sarcinii sunt modificări ale coagulării, iar virusul determină şi el aceleaşi modificări.
  • O gravidă de 33 de ani infectată cu SARS COV 2 a murit vineri la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, în urma unor complicaţii severe.

Camelia a murit la 33 de ani, gravidă în 25 de săptămâni. Avea covid 19. La spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia a ajuns în stare gravă de la Spitalul din Târgu Mureş. Virusul i-a provocat bronhopneumonie bilaterală, insuficienţă hepatica şi insuficienţă respiratorie acută.

Deşi au făcut totul pentru a o salva, Camelia a murit sub ochii medicilor din Alba Iulia.

Medicul şef de la ATI a explicat deja că, în cazul gravidelor, infecţia cu SARS COV 2 este şi mai periculoasă, pentru că ele sunt mai predispuse la a face tromboze. Asta  înseamnă că se pot forma cheaguri de sânge care pot migra către zone vitale ale organismului. 

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balş din Capitală întăreşte această idee, şi spune că gravidele trebuie monitorizate atent, pentru că, în cazul lor boala Covid poate da complicaţii grave într-un timp scurt. Femeile însărcinate ar trebui să evite zonele aglomerate şi să facă pauză de la portul măştii o dată la două ore, spune specialistul. 

Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş: În timpul sarcinii cu siguranţă avem modificări ale coagulării, şi atunci sunt două mecanisme, pe de o parte este acţiunea virusului care de asemenea determină modificări aşa cum bine ştim la nivelul coagulării, şi vine şi sarcina. Factori de risc înseamnă şi sarcina, nu numai afecţiunile cronice sau vârsta, pentru aceste persoane, şi aici aş trage un semnal de  alarmă, este foarte important să fie o evaluare şi monitorizare corecte, pentru că există riscul ca în momentul initial să fie asimptomatică, şi pe urmă să evolueze din păcate într-un interval scurt de timp, cu complicaţii importante, aşa cum s-a întâmmplat aici. Nimeni nu ar trebui să poarte mască pe o perioadă lungă de timp, fără să existe pauză, pentru că este clar că este o oxigenare redusă.