Semnalul de alarmă tras de un medic despre problemele apărute post-COVID: „Un tablou întunecat se prefigurează”

„Stop atacului, presiunii și denigrării“. Petiție online pentru a se opri atacul asupra Spitalului din Sibiu AP/Mediafax Foto
  • Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte problemele post-COVID
  • Un tablou întunecat se prefigurează, susţine medicul
  • Acesta mai susține că pacienţii care au sechele după vindecare vor avea o viaţă chinuită, în tot anul 2021

Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte problemele post-COVID. Un tablou întunecat se prefigurează, susţine medicul care mai spune că pacienţii care au sechele după vindecare vor avea o viaţă chinuită, în tot anul 2021 şi, probabil, îşi vor pierde serviciul şi speranţa.

Medicul Mihai Craiu consideră că îngrijorătoare nu sunt informaţiile contradictorii despre virus care circulă în societate, ci „efectul cumulat al contagiozităţii crescute a tulpinii Kent (mutaţia britanică B1.1.7), fenomenul de COVID-fatigue (oamenii au obosit să mai tot fie în defensivă, ducând o viaţă frustrantă, plină de restricţii) şi amatorismele mioritice”.

Medicul Craiu citează studiile care arată că unii pacienţi ce au avut maladia COVID-19 nu se vindecă total pe o durată foarte lungă de timp.

Acest studiu, ce a urmărit până la 9 luni de la boala iniţială, câteva sute de bolnavi, arată ca unul din trei bolnavi are o problemă de sănătate care afectează calitatea vieţii. Persistenţa tulburărilor de miros sau gust e „floare la ureche”. Unii pacienţi abia merg, având mereu o stare marcată de oboseală sau mintea „înceţoşată”. Imaginaţi-vă că 300.000 de români au nevoie de îngrijiri indelungate în famile”, atenţionează medicul Mihai Craiu pe Facebook.

Pe termen scurt şi mediu, situaţia este îngrijorătoare.

La ritmul actual apar zilnic in ţara noastră peste 2000 de astfel de bolnavi ce vor avea long-COVID. Vor avea o viaţă chinuită, în tot anul 2021. Probabil îşi vor pierde serviciul şi speranţa. Un tablou întunecat se prefigurează. Oare asta vrem?”, precizează Mihai Craiu.