• Demența este o boală crudă care distruge viețile a milioane de oameni din întreaga lume.
  • Oferirea de bani străinilor ar putea fi un semn de avertizare timpurie a bolii Alzheimer.
  • Faptul că o persoană începe să se uite la comedii clasice precum Airplane și Mr Bean ar putea fi un alt semn al bolii Alzheimer.

Demența este o boală crudă care distruge viețile a milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, organizațiile de caritate susțin că nu se fac suficiente eforturi pentru a învăța publicul despre semnele de avertizare timpurie ale demenței.

După ce actorul de la Hollywood Bruce Willis a fost diagnosticat cu această boală incurabilă, MailOnline vă prezintă câteva dintre primele simptome ciudate care pot apărea.

Starul Die Hard, în vârstă de 67 de ani, suferă de demență frontotemporală (FTD), care poate afecta comportamentul și limbajul. Este una dintre cele mai puțin frecvente forme de demență, reprezentând doar 2% din diagnostice. Alzheimer este cel mai răspândit tip de demență, reprezentând trei din patru cazuri.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Oferirea de bani

Oferirea de bani străinilor ar putea fi un semn de avertizare timpurie a bolii Alzheimer. Acest lucru este conform unei cercetări efectuate de USC și de Universitatea Bar-Ilan din Israel, care a stabilit o legătură între altruismul financiar și primele stadii ale bolii. Studiul a testat teoria pe 67 de adulți în jurul vârstei de 70 de ani.

Participanții au fost puși în perechi cu persoane pe care nu le cunoscuseră niciodată și au primit 10 dolari pe care să îi împartă între ei și celălalt. Participanților li s-au făcut teste neurologice pentru a evalua starea lor cognitivă și riscul potențial de a dezvolta Alzheimer. Rezultatele, publicate în Journal of Alzheimer’s Disease, au sugerat că cei care prezentau un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer erau, de asemenea, mai dispuși să împartă bani persoanei pe care nu o cunoscuseră niciodată.

Dr. Duke Han, profesor de neuropsihologie la USC, care a condus cercetarea, a declarat: „Se crede că dificultățile în gestionarea banilor reprezintă unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer, iar această descoperire susține această idee”.

Semnele demenței: Modificări ale umorului

Faptul că începe să se uite la comedii clasice precum Airplane și Mr Bean ar putea fi un alt semn al bolii Alzheimer. Cercetătorii de la University College din Londra au descoperit că persoanele care suferă de această boală sunt mai predispuse să se bucure de vizionarea de comedii absurde sau satirice, în comparație cu alte persoane de aceeași vârstă.

Un chestionar a fost dat prietenilor și rudelor a 48 de persoane cu Alzheimer și FTD. Aceștia au fost întrebați cu privire la preferințele persoanei iubite pentru diferite tipuri de comedie și dacă gusturile acesteia s-au schimbat în ultimii 15 ani.

Cercetătorii i-au întrebat dacă erau fani ai comediei glumețe precum Mr Bean a lui Rowan Atkinson, ai comediei satirice precum South Park sau ai comediei absurde precum The Mighty Boosh. Familia și prietenii au fost, de asemenea, întrebați dacă au observat vreun umor nepotrivit în ultimii ani.

Potrivit studiului publicat în Journal of Alzheimer’s Disease în 2015, persoanele care suferă de această boală încep să prefere glumele slapstick cu nouă ani înainte ca simptomele tipice ale demenței să înceapă să apară. De asemenea, studiul a constatat că persoanele cu FTD sunt mai predispuse să găsească amuzante evenimentele tragice sau să râdă de lucruri pe care alții nu le-ar găsi amuzante, cum ar fi o mașină parcată prost sau un câine care latră. Aceste modificări ale umorului ar putea fi cauzate de micșorarea creierului în lobul frontal, spun cercetătorii.

Îmbrăcat în mod neglijent

Faptul că faci dezastre în materie de modă, că te străduiești să asortezi hainele care se potrivesc și că porți lucruri care nu sunt adecvate vremii poate fi un alt semn al bolii Alzheimer. Cercetătorii de la universitățile din Kent și York au descris modul în care persoanele care suferă de demență sunt mai puțin capabile să se îmbrace singure atunci când sunt lăsate în voia sorții.

Studiul, publicat în Sociology of Health and Illness în 2018, s-a axat pe 32 de persoane din trei centre de îngrijire și 15 locuințe obișnuite în sin Kent. Cercetătorii au intervievat 28 de angajați ai centrelor de îngrijire, 29 de îngrijitori de familie și rude pentru a afla cum ar trebui să îmbrace persoanele care suferă de demență.

Melissa, o îngrijitoare de familie care a fost citată în studiu, a declarat: „Nu l-am văzut niciodată pe tatăl meu neîngrijit. Niciodată. Până în ziua în care am ajuns la azil și el stătea acolo în haine ponosite, ceea ce m-a durut foarte tare, pentru că nu sunt obișnuită cu așa ceva – deloc.”

Îngrijitorii au mai spus că este dificil să îmbrace persoanele cu demență mai avansată, deoarece acestea au nevoie de încurajare și de ajutor pentru a-și ghida brațele. Îmbrăcămintea neîngrijită și schimbările în ceea ce poartă pot fi cauzate de mai multe simptome ale bolii Alzheimer, de la rigiditatea mușchilor și mișcările sacadate ale brațelor care fac fizic mai dificilă îmbrăcarea până la simpla uitare a faptului că hainele le aparțin.