• Oamenii de știință au descoperit că ar putea fi posibilă detectarea semnelor în cazul demenței cu până la nouă ani înainte ca pacienții să primească un diagnostic oficial.
  • În cadrul studiului, cercetătorii au constatat deficiențe în mai multe domenii, cum ar fi rezolvarea problemelor și reamintirea numerelor, într-o serie de afecțiuni, cu ani înainte ca pacienții să primească un diagnostic oficial.
  • Acest lucru înseamnă că, în momentul în care pacienții participă la studii clinice, poate fi deja prea târziu pentru a modifica evoluția bolii.

Oamenii de știință au descoperit că ar putea fi posibilă detectarea semnelor în cazul demenței cu până la nouă ani înainte ca pacienții să primească un diagnostic oficial.

Descoperirile ridică posibilitatea ca, în viitor, persoanele cu risc să poată fi examinate pentru a ajuta la selectarea celor care ar putea beneficia de intervenții sau pentru a ajuta la identificarea pacienților potriviți pentru studii clinice pentru noi tratamente.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au publicat studiul – finanțat de Consiliul de Cercetare Medicală cu sprijinul Centrului de Cercetare Biomedicală NIHR Cambridge – în Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Dr. Richard Oakley, director asociat de cercetare în cadrul Societății Alzheimer, a declarat că rezultatele importante” sugerează că pentru unele persoane care vor dezvolta boala Alzheimer, problemele de memorie și de gândire pot începe cu până la nouă ani înainte de a primi un diagnostic”.

El a adăugat: Acest lucru deschide posibilitatea unor programe de screening în viitor pentru a ajuta la identificarea persoanelor la risc și care ar putea beneficia de intervenții, precum și pentru a identifica mai multe persoane potrivite pentru testele clinice pentru noi tratamente pentru demență, care sunt atât de necesare.”

Primul autor al studiului, Nol Swaddiwudhipong, a declarat: Când ne-am uitat înapoi la istoricul pacienților, a devenit clar că aceștia prezentau o anumită afectare cognitivă cu mai mulți ani înainte ca simptomele lor să devină suficient de evidente pentru a determina un diagnostic. Deficiențele erau adesea subtile, dar vizau mai multe aspecte ale cogniției.

Acesta este un pas înainte pentru a putea depista persoanele care prezintă cel mai mare risc – de exemplu, persoanele de peste 50 de ani sau cele care au tensiune arterială ridicată sau nu fac suficient exercițiu fizic – și să intervenim într-un stadiu mai timpuriu pentru a le ajuta să își reducă riscul.”

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat date din UK Biobank și au constatat deficiențe în mai multe domenii, cum ar fi rezolvarea problemelor și reamintirea numerelor, într-o serie de afecțiuni, cu ani înainte ca pacienții să primească un diagnostic oficial.

În prezent, există foarte puține tratamente eficiente pentru demență. Experții spun că acest lucru se datorează în parte faptului că această afecțiune este adesea diagnosticată doar după ce apar simptomele, în timp ce problema de bază poate să fi început cu ani sau chiar decenii mai devreme.

Acest lucru înseamnă că, în momentul în care pacienții participă la studii clinice, poate fi deja prea târziu pentru a modifica evoluția bolii. Până în prezent, nu era clar dacă ar putea fi posibilă detectarea modificărilor funcției cerebrale înainte de apariția simptomelor.

Pe lângă colectarea de informații privind starea de sănătate și diagnosticele de boală, cercetătorii au colectat date de la o serie de teste, inclusiv rezolvarea problemelor, memoria, timpii de reacție și forța de prindere, precum și date privind pierderea și creșterea în greutate și numărul de căderi suferite.

Acest lucru le-a permis cercetătorilor să vadă dacă existau semne la momentul inițial, când măsurătorile au fost colectate pentru prima dată între cinci și nouă ani înainte de diagnostic. Persoanele care au dezvoltat boala Alzheimer au obținut rezultate mai slabe decât persoanele sănătoase în ceea ce privește rezolvarea problemelor, timpii de reacție, memorarea listelor de numere și memoria. Potrivit studiului, aceștia au fost, de asemenea, mai predispuși decât adulții sănătoși să fi avut o cădere în ultimele 12 luni.

Autorul principal, Dr. Timothy Rittman, de la Departamentul de Neuroștiințe Clinice din Cambridge, a declarat: Oamenii nu ar trebui să fie îngrijorați în mod nejustificat dacă, de exemplu, nu sunt buni la reamintirea numerelor. Chiar și unele persoane sănătoase vor obține în mod natural un scor mai bun sau mai slab decât colegii lor. Dar am încuraja pe oricine care are îngrijorări sau observă că memoria sau reamintirea lor se înrăutățește să vorbească cu medicul de familie”.