• Boala Alzheimer este o afecțiune progresivă care afectează adesea memoria, modul de gândire și comportamentul unei persoane.
  • Conform NHS, se crede că una din 14 persoane de peste 65 de ani suferă de Alzheimer.
  • Primul semn al bolii Alzheimer este adesea reprezentat de probleme minore de memorie.

Boala Alzheimer este o afecțiune progresivă care afectează adesea memoria, modul de gândire și comportamentul unei persoane. Conform NHS, se crede că una din 14 persoane de peste 65 de ani suferă de Alzheimer.

Primul semn al bolii Alzheimer este adesea reprezentat de probleme minore de memorie. Cu toate acestea, pe măsură ce afecțiunea progresează, memoria se poate înrăutăți și pot apărea și alte simptome.

Printre simptomele comune se numără confuzia, dezorientarea și rătăcirea în locuri familiare, dificultatea de a lua decizii și probleme cu vorbirea și limbajul etc.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

Iată câteva dintre semnele mai puțin cunoscute ale bolii Alzheimer și cât timp poate trăi o persoană după ce a fost diagnosticată cu această afecțiune, potrivit lui Will Donnelly, expert în îngrijire și co-fondator la Lottie.

Care sunt semnele mai puțin cunoscute ale bolii Alzheimer?

Experiența și simptomele bolii Alzheimer variază de la o persoană la alta, cel mai frecvent semn fiind modificarea memoriei. Cu toate acestea, expertul în îngrijire Will Donnelly, explică faptul că există câteva semne subtile ale Alzheimer-ului de care trebuie să fiți conștienți și care îl pot ajuta pe cel drag să primească un diagnostic timpuriu și sprijin.

Stare de spirit scăzută sau schimbări de personalitate

Starea de spirit a persoanei dragi se poate schimba mai frecvent decât înainte în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer și s-ar putea să observi că aceasta devine mai anxioasă, mai deprimată sau mai ușor de iritat. De asemenea, ai putea observa că interesul lor pentru hobby-urile și activitățile de care se bucurau anterior s-a schimbat.

Mobilitate redusă

Boala Alzheimer poate provoca schimbări în modul în care vedem și ne deplasăm. O persoană cu Alzheimer poate suferi mai multe căderi și împiedicări decât înainte. S-ar putea să observi schimbări în mișcările sale, cum ar fi târârea, în loc de mersul pe jos.

Will Donnelly, expert în îngrijire la Lottie, ne sfătuiește: Poți contribui la reducerea riscului de căderi la o persoană în vârstă dragă prin luarea unor măsuri simple, cum ar fi păstrarea locuinței lor fără dezordine și fără pericole de împiedicare, inclusiv suprafețe alunecoase și iluminare slabă.”

El adaugă că este mai bine să cauți sprijinul unui profesionist din domeniul sănătății dacă observi un declin semnificativ al mobilității persoanei dragi.

Probleme senzoriale

Persoanele care trăiesc cu Alzheimer pot suferi modificări ale simțurilor lor. Pot apărea modificări ale percepției spațiale sau se poate schimba sensibilitatea la zgomot, gust și miros.

Will Donnelly explică: Modificările senzoriale sunt adesea subraportate ca simptom al bolii Alzheimer, dar pot fi adesea un indiciu subtil al stadiilor incipiente ale bolii Alzheimer.” Toate aceste schimbări, fie ele subtile sau nu, pot fi dificil de gestionat atât pentru cei care trăiesc cu Alzheimer, cât și pentru cei dragi lor.

Care este speranța de viață a persoanelor bolnave de Alzheimer?

În medie, persoanele care suferă de boala Alzheimer trăiesc în jur de opt până la zece ani după ce au început să prezinte simptome. Cu toate acestea, acest lucru poate varia, deoarece boala afectează fiecare persoană în mod diferit, astfel încât simptomele și evoluția bolii sunt diferite pentru fiecare persoană. Astfel, unii oameni trăiesc mai mult decât speranța medie de viață, iar alții nu.

Deși boala este limitatoare de viață, majoritatea persoanelor diagnosticate cu această boală mor din alte cauze. Deoarece Alzheimer poate duce la probleme precum cele de înghițire, oamenii pot înghiți alimente, ceea ce duce la infecții frecvente ale pieptului.

Persoanele cu Alzheimer ajung să aibă un apetit redus

Co-fondatorul Lottie și expertul în îngrijire Will Donnelly a declarat: Primirea unui nivel adecvat de sprijin și îngrijire este o parte crucială pentru a trăi bine după un diagnostic de Alzheimer.”

El a explicat că faptul că guvernul a acordat recent fonduri mai mari alocate cercetării în domeniul demenței va contribui la îmbunătățirea standardului de îngrijire a demenței și a bolii Alzheimer în întreaga lume

El a adăugat: De la depistarea semnelor timpurii de diagnosticare până la înțelegerea cauzelor, crearea de noi planuri și cadre de îngrijire a bolii Alzheimer, cercetarea va fi un factor determinant în fiecare dintre aceste noi inițiative.”