• Serviciile de informații din Rusia au lansat o campanie de dezinformare în ceea ce privește vaccinurile anti-COVID produse de Occident
  • Vaccinul produs de Pfizer este una dintre țintele rușilor. Aceștia chestionează eficacitatea și siguranța vaccinului în diverse articole
  • Americanii spun că scopul rușilor este de a elimina competitorii de pe piață, iar Pfizer este unul dintre rivalii vaccinului Sputnik V

Serviciile de informații din Rusia au lansat o campanie prin care să discrediteze producătorii de vaccin anti-COVID din Occident, printre care și Pfizer, scrie Wall Street Journal.

Oficialii americani au spus că rușii, în ultimele luni, s-au folosit de publicații online și articole în care au chestionat eficacitatea vaccinurilor anti-COVID, dar și siguranța și modul în care vaccinurile sunt produse.

Un oficial american, responsabil de monitorizarea dezinformării și a fake news-ului lansat de publicațiile străine, a spus că a descoperit patru nume de website-uri care au fost folosite de serviciul de informații din Rusia pentru a propaga campania de discreditare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Website-urile prezentau riscurile la care se supun cei care se vaccinează, dar și efectele adverse riscante produse de vaccin. În plus, materialele publicate chestionau eficacitatea vaccinului anti-COVID.

Mai mult, articolele rușilor mai spun că oficialii americani s-ar fi grăbit cu aprobarea vaccinului Pfizer. Toate acestea fiind doar false informații menite să submineze și să discrediteze producătorii de vaccinuri din Occident, spun cei de la Wall Street Journal.

Deși publicațiile nu sunt citite de un nunăr mare de oameni, răspândirea informațiilor false este riscantă, spun americanii. Oficialii din SUA se tem că aceste pastile aruncate de ruși în website-uri nu foarte importante pot fi amplificate de media și presa rusă și internațională.

„Toate aceste publicații sunt deținute de țări străine, cu sediu stabilit în afara Statelor Unite ale Americii. Diferă foarte mult în audiența pe care o au, tone of voice-ul pe care îl folosesc în articole, dar toate sunt parte a ecosistemului rusesc pentru propagandă și dezinformare”, a spus un oficial GEC.

Denigrează mai ales Pfizer pentru că este primul vaccin anti-COVID produs. Asta înseamnă pentru ruși o mare amenințare în ceea ce privește vânzarea vaccinului lor, Sputnik V„, mai spun oficialii americani.

Bogdan Nicolae: E o strategie de PR producătorului Sputnik-V

Analistul Bogdan Nicolae a spus, duminică seara, la ȘTIU, emisiune difuzată pe Aleph News, că „e un PR amestecat de producătorul Sputnik-V, care produce foarte mult, dar nu vaccinează”.