• Peste 1,5 milioane de români suferă de diabet
  • Pentru pacienţii cu diabet de tip 2 dobândit se pot obţine rezultate doar cu dietă
  • Dieta mediteraneană ar putea fi cea mai benefică

Peste 1,5 miilioane de români suferă de diabet. Totodată, una din două persoane are pre-diabet.

Asta înseamnă că bolnavii sunt nevoiți să adopte un stil de viață sănătos și să fie mai atenți la alimentație, însă dietele sunt greu de ținut mai ales pe termen lung.

Constanța are diabet și spune că noul mod de viață l-a creat împreună cu medicul ei: „L-am schimbat mult pentru că am primit apel de la medic cu alimentele care sunt permise, care nu sunt permise, ce pot și în ce cantități. Mai la început, acum doi ani când am descoperit diabetul, dar acum sincer, îmi mai permit și altele”.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

„Dacă este vorba de un diabet de tip 2 dobândit, de cele mai multe ori se obțin rezultate foarte bune pentru pacienți și numai cu dietă, sau sunt mulți pacienți care descoperă un diabet la debut și mulțumită faptului că reușesc să își schimbe alimentația și să și schimbe dieta conform recomandărilor primite, ajung să nu mai aibă nevoie de medicație”, a spus Alina Lăcătuş, medic nutriţionist, pentru Aleph News.

O dietă care te-ar putea ajuta este cea mediteraneană. S-a descoperit că poate reduce riscul de diabet de tip 2. Aceasta are efecte benefice asupra unor factori cheie, cum ar fi rezistența la insulină, metabolismul lipoproteinelor și inflamația.

„Dieta mediteraneană presupune printre altele eliminarea zahărului, a produselor pe bază de cereale rafinate. Este o dieta foarte iubită şi foarte sanatoasş pentru cş ajutş în prevenţia multor boli cronice, reduce inflamaţia, reduce într-adevăr riscul de diabet tip 2, iar din punct de vedere al spectrului de alimente cumva îţi şi permite cumva sş mînânci din toate grupele de alimente, deci nu face restricţii mari”.