• Medicii avertizează! Îndoirea gâtului pentru a derula pe telefon poate fi echivalentă cu adăugarea a 50 de kilograme de presiune asupra acestuia.
  • Îndoirea gâtului pentru a derula pe telefon poate fi echivalentul unei presiuni de 50 de kilograme, ceea ce face ca unii să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a-l repara.
  • Ținerea smartphone-ului la nivelul ochilor în timp ce derulați poate ajuta la prevenirea durerii.

Privitul la ecranul telefonului ore întregi în fiecare zi ar putea provoca atât de multe leziuni la nivelul gâtului încât ar necesita o intervenție chirurgicală. Experții avertizează că această presiune repetată asupra oaselor, nervilor și mușchilor poate provoca dureri cronice. De asemenea, pot apărea rigiditate musculară, inflamații articulare, nervi înțepeniți, artrită și chiar pinteni osoși sau hernie de disc.

Americanii petrec, în medie, peste cinci ore în fiecare zi făcând scroll pe smartphone, potrivit University of Texas Southwestern, la care se adaugă și mai mult timp petrecut privind fix pe ecranele laptopurilor și ale calculatoarelor. Capul unui adult normal cântărește 10-12 kilograme, iar înclinarea acestuia în față la un unghi de 45 de grade pentru a privi fix la un telefon mobil crește cantitatea de forță asupra gâtului cu aproape 50 de kilograme.

Telefoanele și rețelele de socializare fac parte integrantă din viața modernă, iar multe locuri de muncă necesită timp suplimentar petrecut în fața ecranului de calculator, ceea ce duce la efecte semnificative asupra sănătății fizice și mentale. Dr. Kavita Trivedi, profesor asociat de medicină fizică și reabilitare la University of Texas Southwestern, a declarat: „Oamenii sunt creaturi verticale, iar corpurile noastre nu sunt concepute pentru a privi în jos pentru perioade lungi de timp, ceea ce pune o presiune suplimentară asupra coloanei cervicale”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ea a explicat că, atunci când privim în mod constant în jos, forța suplimentară de 50 de kilograme poate tensiona sau leza articulațiile care conectează vertebrele. Cu cât vă înclinați mai mult în jos, cu atât presiunea este mai mare, o înclinare de 60 de grade fiind echivalentă cu 60 de kilograme.

Mușchii din jur se vor încorda în încercarea de a proteja nervii din apropiere, provocând la rândul lor inflamații, dureri și noduri în gât. Afectează din ce în ce mai mult adolescenții și tinerii, pe măsură ce tot mai mulți copii primesc smartphone-uri la vârste mai fragede. Opțiunile de tratament nechirurgical includ medicamente și terapie fizică, injecții cu puncte de declanșare și cu steroizi, precum și blocuri nervoase.

În cele mai grave cazuri, pacienții pot avea nevoie de intervenție chirurgicală. Un „lifting al gâtului” implică incizii în jurul urechilor și a liniei părului pentru a strânge mușchii subiacente și a îndepărta excesul de piele. Este de obicei o procedură sigură, fără mai multe riscuri decât orice altă intervenție chirurgicală. Ținerea telefonului la nivelul ochilor va ajuta la reducerea tensiunii și poate preveni viitoarele dureri și probleme la nivelul gâtului.

Dr. Trivedi a declarat: „Vestea bună este că majoritatea pacienților cu gât tehnic nu au nevoie de intervenție chirurgicală și avem o gamă largă de terapii care pot fi foarte eficiente. Nu este nevoie să trăiești cu durere dacă aceasta poate fi tratată”.

Ea a adăugat: „Telefoanele și tabletele noastre sunt instrumente valoroase și nu este nevoie să renunțăm la ele. Soluția este să învățăm cum să prevenim gâtul tehnic în timp ce folosim aceste dispozitive, iar dacă apare durerea, să consultăm un specialist care ne poate ajuta”.

O trecere în revistă a literaturii din 2008 a constatat că, dintre toți lucrătorii, cei care stau la birou și utilizatorii de calculatoare sunt cei mai expuși riscului de a suferi de dureri cervicale. Iar un raport realizat de Data.ai a constatat că, în 2022, oamenii au petrecut împreună 4,1 trilioane de ore – sau 470 de milioane de ani – uitându-se la ecranele telefoanelor.

Utilizarea frecventă a smartphone-urilor a fost legată de multe daune potențiale, în afară de gâtul tehnologic. Un studiu realizat în 2017 de cercetători turci a constatat că studenții universitari dependenți de telefoanele lor sunt mai predispuși să sufere de singurătate sau agresivitate.

Odată cu singurătatea vin și problemele de sănătate mintală, iar un studiu din 2021 realizat de cercetătorii israelieni a legat utilizarea excesivă a smartphone-urilor de anxietate, depresie și probleme conexe, cum ar fi timiditatea și stima de sine scăzută. De asemenea, acești participanți au fost mai predispuși să raporteze obiceiuri alimentare proaste, ceea ce le crește și mai mult riscul de a suferi de afecțiuni alimentare.