• Carmen Dorobăț îţi spune că simptomele infecţiei cu SARS COV2 sunt diferite faţă de începuturi 
  • De exemplu, lipsa gustului şi a mirosului apare mai târziu în evoluţia bolii, nu la început 
  • Sunt şi forme de boală fără febră, îţi spune medicul infecţionist 
  • Pe lângă simptome, Carmen Dorobăţ îţi atrage atenţia că negativarea apare acum mai greu
  • Medicul invocă şi supoziţii care spun că virusul ar putea rămâne în corp, la fel ca cel hepatic 

Un virus cu surprize, aşa am putea să-i spunem noului coronavirus. Carmen Dorobăţ, medic infecţionist şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, îţi spune că profilul pacientului infectat s-a schimbat. Dacă la început, cei care făceau forme simptomatice ale bolii se vindecau după două trei săptămâni, acum testul negativ apare şi după patru – şase săptămâni.

Atenţie şi la febră, spune Carmen Dorobăţ. Temperaturile ridicate nu mai apar tot timpul, însă durerile musculare trebuie să ne dea de gândit, la fel şi problemele digestive, mai ales la femei. Carmen Dorobăţ susţine că boala poate deveni cronică, luând în calcul recăderile şi făcând comparaţii cu virusurile HIV şi cel hepatitic.

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: „Înainte, în primul rând pacienţii se plângeau că nu mai am gust, nu mai am miros. În acest momente, lipsa gustului şi a mirosului apare mai târziu pe parcursul bolii, după 7 şi 10 zile de evoluţie. În prezent, un număr tot mai mare de persoane prezintă fenomene digestive, în special un răsunet clinic asemănător cu cel dat de colecist şi apar aceste fenomene digestive am observat, în special la femei.“

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Înainte, era clar, apărea febră 39-40 de grade, apoi apărea un cortegiu de fenomene respiratorii cu sau fără dureri musculare. La mai mulţi astfel de pacienţi am observat că febră nu apare, dar dureri musculare apar. De ce mi-au atras atenţia durerile musculare, pentru că acestea sunt un semnal că trebuie să supraveghem pacientul respectiv foarte atent. Ca şi infecţionişti cu experienţă în ceea ce priveşte dinamica virală pentru alte virusuri cum este virsulul HIV, cum este virusul hepatitic B, putem să ne gândim dacă acest virus va rămâne cantonat la nivelul organismului sau nu, cum deja au apărut supozitii în literatură. De fapt, supoziții pe care se bazează şi se explică şi recăderile.“