• Medic sud-african: Simptomele noii variante Omicron sunt „diferite”
  • Medic sud-african: Pacientul nu a avut o durere în gât
  • OMS: Dovezile preliminare sugerează că tulpina are un risc crescut de reinfecție

Simptomele au fost descrise drept „diferite” de medicul sud-african care a consultat primul pacient. Este vorba despre un bărbat care prezenta oboseală şi durere de cap. OMS a spus că va dura săptămâni pentru a înţelege modul în care varianta poate afecta diagnosticul, terapia şi vaccinurile.

Angelique Coetzee, preşedintele Asociaţiei Medicale din Africa de Sud, a declarat duminică pentru BBC că a început să vadă pacienţi în jurul datei de 18 noiembrie prezentând „simptome neobişnuite” care diferă uşor de cele asociate cu varianta Delta, care este cea mai virulentă tulpină a virusului până în prezent şi dominantă la nivel global.

„De fapt, a început cu un pacient de sex masculin care are în jur de 33 de ani… şi mi-a spus că a fost extrem de obosit în ultimele zile şi că are aceste dureri de cap”, a spus ea pentru BBC.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Pacientul nu a avut o durere în gât, a spus medicul, ci mai mult o senzaţie de zgârietură în gât, dar nu a prezentat tuse sau pierderea gustului sau a mirosului, simptome care au fost asociate cu tulpinile anterioare ale coronavirusului.

Coetzee a mai spus că a testat pacientul de sex masculin pentru COVID, iar el a fost pozitiv, la fel ca familia lui, apoi a văzut mai mulţi pacienţi în acea zi prezentând aceleaşi tipuri de simptome care diferă de varianta Delta. Acest lucru a determinat-o să tragă un semnal de alarmă la Comitetul Consultativ pentru Vaccinuri din Africa de Sud, unde este membru.

Observaţiile iniţiale ale lui Coetzee se bazează doar pe un număr foarte mic de cazuri, iar experţii sunt îngrijoraţi de numărul mare de mutaţii ale omicronilor. Dovezile preliminare sugerează că tulpina are un risc crescut de reinfecţie, potrivit OMS.