Simptomele Omicron diferite de Delta: dureri în gât, febră şi tuse mai frecvente

PACIENȚI-COVID Mediafax Foto/AP
  • Datele arată că vaccinul oferă o protecție mare contra Omicron și Delta.
  • Studiul a fost realizat pe baza răspunsurilor date de pacienți cu simptome precum tuse, febră sau oboseală.
  • Cercetarea arată că durerea în gât este mai accentuată și frecventă la persoanele cu Omicron.

Simptomele COVID-19 cauzate de varianta Omicron sunt parţial diferite de cele cauzate de varianta Delta (mai multă durere în gât, mai puţină pierdere a gustului şi a mirosului). Un studiu britanic oferă publicului o cantitate imensă de date.

Un studiu publicat de Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie pe 14 ianuarie are la bază un număr mare de date (aproximativ 180.000 de cazuri Omicron, aproximativ 88.000 de cazuri Delta).

Reiese că vaccinurile oferă o protecţie foarte mare. „După a treia doză, protecţia oferită împotriva bolilor grave este de 92 la sută, iar după două luni şi jumătate scade la 83 la sută” (mult mai semnificativ este scăderea protecţiei împotriva contagiunii şi transmiterii, care scade de la 65-70 la sută după a treia doză la 45-50 la sută la 10 săptămâni după „rapel”).

Cercetarea din spatele raportului se bazează pe răspunsurile unui număr mare de pacienţi simptomatici, cărora li s-a cerut să enumere dacă au avut una sau mai multe dintre simptomele COVID febră, tuse, dificultăţi de respiraţie, oboseală, dureri musculare sau articulare, secreţii nazale, strănut, cefalee, pierderea gustului şi a mirosului, durere în gât, iritaţie oculară, pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături, diaree.

Comparaţia arată că durerea în gât este mult mai frecventă în rândul „pacienţilor Omicron”: a fost indicată în 53 la sută din cazuri, faţă de 34 la sută dintre „pacienţii Delta”.

Pierderea gustului şi a mirosului este mult mai puţin frecventă: a fost raportată la 13% dintre „pacienţii Omicron” şi 34% dintre „pacienţii Delta”.

Febra şi tusea sunt, de asemenea, mai frecvente la pacienţii cu Omicron, în timp ce simptome precum iritaţia ochilor sau curgerea nasului sunt mai puţin frecvente.