- În medie, în Marea Britanie, 21 de persoane mor în fiecare săptămână din cauza epilepsiei.
- Majoritatea acestor decese sunt cauzate de moartea subită și neașteptată din cauza epilepsiei, care se produce adesea noaptea.
- Epilepsia este o afecțiune frecventă în care creierul este afectat, provocând crize convulsive.
În medie, în Marea Britanie, 21 de persoane mor în fiecare săptămână din cauza epilepsiei. Majoritatea acestor decese sunt cauzate de moartea subită și neașteptată din cauza epilepsiei, care se produce adesea noaptea.
Epilepsia este o afecțiune frecventă în care creierul este afectat, provocând crize convulsive. O criză este descrisă ca fiind o explozie de activitate electrică în creier care afectează temporar creierul și provoacă o serie de simptome diferite. Această afecțiune poate debuta la orice vârstă, dar este frecvent întâlnită la începutul copilăriei sau la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.
Care sunt cauzele epilepsiei?
„Există o serie de factori identificabili care cresc riscul unei persoane de a dezvolta epilepsie, inclusiv leziuni sau traume cerebrale care pot provoca cicatrici pe creier, infecții, cum ar fi meningita sau encefalita, un accident vascular cerebral sau lipsa de oxigen”, explică Epilepsy Research UK.
Organizația caritabilă pentru sănătate a adăugat: „În plus, există tulburări autoimune care afectează mai multe sisteme de organe și care implică frecvent o inflamație a sistemului nervos central, în care convulsiile sunt un simptom central. Tumorile cerebrale, dezechilibrele chimice și/sau hormonale și bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, pot provoca, de asemenea, crize epileptice.”
Semnele acestei afecțiuni pot include:
Confuzie temporară
Privire fixă
Rigiditate musculară
Mișcări sacadate incontrolabile ale brațelor și picioarelor
Pierderea cunoștinței
Simptome psihologice, cum ar fi frica, anxietatea sau deja vu
Durata de viață mai scurtă în rândul celor care suferă de epilepsie
Într-un nou studiu, se spune că cei care trăiesc cu epilepsie trăiesc cu 10-12 ani mai puțin decât cei care nu suferă de această afecțiune.
„Speranța de viață semnificativ redusă se regăsește atât la persoanele care dezvoltă epilepsie ca urmare a unei afecțiuni de bază, cum ar fi cancerul cerebral sau accidentul vascular cerebral, cât și la cele care dezvoltă epilepsie fără o cauză evidentă de bază”, a declarat Julie Werenberg Dreier, cercetător principal la Centrul Național de Cercetare pe bază de registre de la Universitatea Aarhus.
Jakob Christensen, consultant la Departamentul de Neurologie al Universității Aarhus, a adăugat: „Am descoperit că speranța de viață redusă a persoanelor cu epilepsie era legată de o gamă largă de cauze de deces care nu includ doar cele neurologice, ci și bolile cardiovasculare, tulburările psihiatrice, afecțiunile legate de alcool, accidentele și sinuciderea.”
Factorii despre care se spune că pot crește o criză de epilepsie includ:
Nerespectarea tratamentului medicamentos prescris
Senzația de oboseală
Stresul
Alcoolul și drogurile recreaționale
O dietă
Potrivit NHS, se spune că o dietă ketogenică ajută la reducerea probabilității de apariție a convulsiilor prin modificarea nivelurilor de substanțe chimice din creier.
„Dieta ketogenică a fost unul dintre principalele tratamente pentru epilepsie înainte de a fi disponibile AED (medicamente antiepileptice)”, a adăugat organismul național de sănătate. „O dietă ketogenică este uneori recomandată pentru copiii cu crize care nu sunt controlate de AED-uri. Acest lucru se datorează faptului că s-a demonstrat că reduce numărul de crize la unii copii.”
O dietă ketogenică include restricționarea alimentelor cu carbohidrați, cum ar fi pâinea și pastele, și consumul mai multor proteine și alimente bogate în grăsimi.