- Potrivit SANITAS, în iulie, aproximativ 60% din personalul din spitalele publice a fost vaccinat sau a trecut prin boală.
- În SJU Craiova, fondul de sporuri este 31% din fondul de salarii.
- În rândul infirmierilor și brancardierilor este cel mai mic procent de vaccinați.
Sindicaliștii din Sănătate refuză testarea pe banii din sporuri. Mâine după-amiază se întâlnesc cu ministrul Sănătății pentru a clarifica situație. După ce azi, întâlnirea a fost reprogramată. Ioana Mihăilă spune că deja a propus un proiect de lege prin care angajații din sistemul public de sănătate, care nu sunt vaccinați, să fie testați periodic, iar cheltuielile să fie decontate din fondul de sporuri.
Argumentele celor două părți
Medicul Cătălin Dudu, vicepreședintele Alianței Medicilor din România, mi-a spus că atâta timp cât alte categorii profesionale beneficiază de gratuități, nici medicii, asistenții și infirmierii nu pot să facă testele pe banii lor. El consideră că, mai degrabă, guvernul ar trebui să vină cu o campanie de informare mult mai bună, cu explicații mult mai clare, cu argumente mai solide decât o tombolă, de exemplu, și să-i convingă, chiar și pe medicii reticenți, că este necesar să se vaccineze.
Ce vor face, totuși, dacă va deveni lege?
Probabil că se vor adresa Curții Constituționale pentru că ei spun că o astfel de măsură, în acest moment este discriminatorie. În plus, consideră că printr-o astfel de lege angajații din sistemul medical sunt forțați să se vaccineze, iar în România vaccinarea nu este obligatorie. Între timp, vor încerca să-i explice, astăzi, ministrului, toate nemulțumirile lor. Dar vor să primescă și ei lămuriri pentru că, în acest moment, nu știu exact ce costuri presupune această testare sau cât de des ar trebui făcută.
Care este explicația ministrului Sănătății?
Ioana Mihăilă spune că, atâta timp cât vaccinul este gratuit, la liber, iar angajații din sănătate refuză vaccinarea, atunci trebuie să se testeze pe banii lor. Ministrul anunță că decontarea acestor testări va fi făcută din fondul de sporuri al nevaccinaților, fără să-i afecteze pe ceilalți. Doar cei care suferă de boli cronice și cei care au simptome de COVID-19 vor fi testați gratuit.