• Sindromul Othello (numit și gelozie morbidă, delirantă, patologică, sexuală sau psihoza Othello) este o tulburare de sănătate mintală în care o persoană este convinsă că partenerul său îi este infidel fără nici o dovadă.
  • Cu alte cuvinte, cineva afectat de sindromul Othello își imaginează că partenerul l-a înșelat și devine obsedat de fidelitatea acestuia.
  • Această tulburare are consecințe grave pentru sănătatea mintală a oamenilor și funcționarea lor zilnică.

Sindromul Othello (numit și gelozie morbidă, delirantă, patologică, sexuală sau psihoza Othello) este o tulburare de sănătate mintală în care o persoană este convinsă că partenerul său îi este infidel fără nici o dovadă. Cu alte cuvinte, cineva afectat de sindromul Othello își imaginează că partenerul l-a înșelat și devine obsedat de fidelitatea acestuia.

Cei care sunt afectați de sindromul Othello au gânduri obsesive sau delirante, în special legate de înșelatul partenerului lor.

Astfel de gânduri apar în mod inevitabil și nu pot fi alungate din minte. Acțiunile declanșate de gândurile delirante sunt adesea ilogice sau periculoase, deoarece nu se bazează pe realitate. Toate aceste tipuri de gânduri pot apărea în mod izolat sau combinate. La fel ca majoritatea tulburărilor de sănătate mintală, atunci când simptomele încep să afecteze în mod negativ viața de zi cu zi a cuiva, trebuie căutat ajutor profesional.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Există trei caracteristici principale ale geloziei patologice:

  • Lipsa unui motiv real
  • Motive ciudate de suspiciune
  • O reacție excesivă și irațională

Printre simptomele tipice ale sindromului Othello găsim următoarele:

  • Hipervigilență și vigilență constantă: deoarece această idee de înșelăciune este menținută tot timpul, există și o stare de vigilență de a verifica înșelăciunea în orice moment.
  • Atitudini obsesive și controlante: acestea se manifestă printr-o lipsă totală de respect pentru intimitatea celuilalt sau pentru bunurile lui. Partenerul este monitorizat, se fac vizite spontane fie la locul de muncă, fie la adunările lor sociale.
  • Abuz fizic sau verbal: împotriva persoanei acuzate de înșelăciune. Au loc insulte, strigăte, acuzații și atacuri.
  • Prezența constantă a emoțiilor negative: cum ar fi furia, vinovăția, resentimentele.
  • Persoanele care au gelozie patologică au nevoie de tratament psihologic pentru a medita asupra gândurilor delirante și paranoice despre gelozie și infidelitate. Pe măsură ce relația continuă, este important să se facă terapie de cuplu la un moment dat.

Uneori, partenerul persoanei geloase se poate adapta la cerințele sale, limitându-i viața. Un alt scenariu obișnuit este acela de a recurge la anumite comportamente pentru a evita scenele fără a realiza că acest lucru le întărește și crește neîncrederea.

De exemplu, este obișnuit să spui o minciună pentru a evita să pornești o ceartă. Cu toate acestea, o persoană geloasă interpretează această minciună ca ascunzând de fapt o înșelăciune.

Pe de altă parte, gelozia are un impact emoțional uriaș asupra partenerului persoanei geloase. Prin urmare, sănătatea lui mintală începe să fie afectată la un moment dat.

Tratamentul pentru sindromul Othello depinde de simptomele manifestate

Tratamentul pentru sindromul Othello depinde de simptomele manifestate de individ și de gravitatea geloziei morbide. Tratamentele psihiatrice și psihologice pot fi prescrise în funcție de simptomele prezentate de pacient.

Medicația psihiatrică (în special medicația antipsihotică sau antidepresivă) poate ameliora simptomele sindromului Othello prin echilibrarea chimiei creierului. Terapia poate ajuta la ameliorarea simptomelor prin numeroase metode care au ca scop învățarea și menținerea unor gânduri, modele și convingeri mai sănătoase.

În cazul în care pacientul are alte tulburări de sănătate mintală, aceste tulburări vor fi, de asemenea, tratate. Tratamentul ar putea implica abordarea problemelor legate de dependență, alcoolism sau alte abuzuri de substanțe.

În cazul cuplurilor care doresc să-și îmbunătățească relația, ambele părți ar trebui să participe activ la procesul de tratament, nu doar persoana cu sindromul Othello. Se poate întâmpla ca încheierea relației să fie mai benefică decât recuperarea acesteia. Nu există un leac specific pentru sindromul Othello, dar acesta poate fi gestionat prin sprijin terapeutic și social continuu.