- Sindromul inflamator multisistemic poate să apară și după vindecare.
- Febra și durerile musculare sunt printre cele mai dese simptome.
- În România s-au înregistrat puține cazuri care au avut o evoluție bună.
Copiii care trec prin infecția cu SARS-CoV-2 pot dezvolta un sindrom rar, care provoacă febră, dureri musculare și afectează toate organele din corp.
Se numește sindromul inflamator multisistemic și poate să apară în timpul infecției, dar și după vindecare. Medicii spun că afecțiunea este gravă.
„Vorbim de afectare multi-organică, adică inimă, ficat, plamani, rinichi, practic orice organ din organismul copilului”, a spus Ștefan Lazăr, medic infecționist.
Un diagnostic e greu de pus și este nevoie de mai multe analize.
„O febră care persistă după faza acută a bolii și o febră semnificativă, cu valori mari, dureri musculare, o astenie din asta foarte serioasă, în orice caz, părintele să ducă copilul la medic să fie revăzut”, a adăugat Ștefan Lazăr.
Sindromul este greu de tratat tocmai din cauză că atacă mai multe organe care trebuie tratate separat. El poate apărea, după vindecare, chiar și la copiii care au fost asimptomatici.
„Sunt acele tratamente clasice de a inhiba inflamația aceea foarte severă care apare în organism, dar în același timp, trebuie să ne gândim că acestea sunt tratamente pe care noi le adaptăm de la alte afecțiuni”, a spus Ștefan Dascălu.
În Romania au fost înregistrate puține cazuri. Toate s-au terminat cu bine, chiar dacă copiii au avut nevoie de terapie intensivă.
Ștefan Dascălu spune că nu afecțiunile respiratorii ar trebui să ne îngrijoreze.
„Manifestările severe ale Covid-19 sunt mai degrabă vasculare decât respiratorii. Și cele respiratorii sunt importante și într-adevăr pot fi foarte severe, dar complicațiile cele mai severe, constatăm că sunt asupra sistemului vascular”, a spus Ștefan Dascălu.